Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

SEMENJALNICA

Prehranska neodvisnost in težava z monopolnimi multinacionalkami, ki vse bolj agresivno prodirajo tudi na evropski trg, so glavni razlog, da se prebujajo lokalne inštitucije, ki s svojimi aktivnostmi skrbijo, da stare sorte semen ne bodo izumrle. Obenem se veča tudi povpraševanje po kakovostnih starih sortah ekoloških semen, saj so domača semena edina, ki so prilagojena specifičnim razmeram v okolju in kar je najpomembnejše, so se le tovrstna semena sposobna razmnoževati sama, saj hibridi in gensko spremenjena semena, ki na žalost na trgu predstavljajo večinski delež, po večini ne semenijo.

Na pobudo direktorice Inštituta za ekološke raziskave in trajnostni razvoj Ekosemena, Irene Moro, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske, skupaj s partnerji vseh 7 občin Zgornje Gorenjske začenja s CLLD operacijo Semenjalnica. Cilj projekta je vzpostaviti inovativen in celosten model ekološke semenarske »zadruge«, posredno dvigniti delež samooskrbe z ekološkim semenskim materialom kulturnih rastlin s tem pa prispevati k ohranjanju regionalne biotske pestrosti. V sklopu projekta bomo vzpostavili laboratorij, potekalo bo zbiranje starih sort ekoloških semen, testiranje, vodenje postopka registracije, usposabljanje in podpora kooperantom oz. kmetom vključenim v projekt ter delo odgovorne osebe za zdravstveno varstvo rastlin in vpis v fitoregister. Potekala bo tudi pilotna vpeljava ekološke fižolove juhe v gostinske obrate. Strokovno vodenje in izvedbo projekta bosta prevzeli dr. Maja Kolar in dr. Marija Gregori, ki že več let aktivno sodelujeta pri različnih ekoloških in biodinamičnih projektih.

Strokovnjaki opozarjajo, da je domača semenska pridelava ključna za prehransko varnost. S CLLD projektom Semenjalnica bomo tako poskrbeli za ohranjanje semenske in genetske dediščine in s tem poskrbeli za oskrbo s kakovostnimi semeni tudi za prihodnje rodove.

Inštitut za ekološke raziskave in trajnostni razvoj Ekosemena, vabi vse vrtičkarje, da v trgovini Medeni darovi v Čebelarskem centru v Lescah prevzamejo darilne pakete z ekološkimi semeni graha in fižola.

CLLD projekt Semenjalnica, poteka v okviru LAS Gorenjska košarica, delno financira Evropska unija iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP), pristop CLLD – izvajanje lokalnega razvoja, ki ga vodi skupnost, v programskem obdobju 2014-2020.

Nina Kobal, Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Oglejte si tudi