Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Projekt BeeAware!

Občina Bled in Čebelarsko društvo Bled Gorje, ki v letošnjem letu praznuje sto letnico delovanja, sta del evropskega projekta BeeAware! Alpske občine za zaščito čebel. Čebele ne ohranjajo le biotske raznovrstnosti, marveč skrbijo tudi za raznolikost na naših jedilnih mizah. Projekt želi alpske občine spodbuditi k sprejemanju ukrepov za varstvo in zaščito medonosnih in divjih čebel ter zaščito njihovega življenjskega okolja. Projekt poteka v letih 2018-2021, in sicer v petindvajsetih občinah na območju Alp, v Sloveniji sta to občini Kranjska Gora in Bled. BeeAware! predstavlja kooperacijski projekt Mednarodne komisije za varstvo Alp (CIPRA), omrežja občin Povezanost v Alpah in društva Alpsko mesto leta, sofinanciran pa je s strani Sklada za zaščito živali in Nemškega zveznega ministrstva za okolje, varovanje narave, gradnjo in jedrsko varnost.

Čebelarsko društvo Bled Gorje letos praznuje sto letnico delovanja in je seveda aktivno vključeno v projekt.

Prvi dogodek na Bledu bo 15. marca, k sodelovanju pa so povabili blejske osnovnošolce, ki bodo pri tehničnem pouku izdelali okoli 70 čmrlnjakov in jih poslikali. V avli šole bodo ob 13. uri odprli razstavo, ki ji bodo dodali predavanje o čmrljih, povabili pa bodo lokalne kmete in oddajalce sob, ki jim bodo panje tudi predali v uporabo.

Dogodku, ki bo marca na blejski osnovni šoli, sledijo aprila predavanje in delavnica za oddajalce sob, konec aprila bodo odprli razstavo slik in proslavili sto letnico čebelarske družine Bled-Gorje, konec maja bodo razstavo slik s čebelarskimi motivi odprli na Selu, dogodki v letošnjem letu pa se bodo zaključili novembra s predstavitvijo zbornika čebelarske družine.

Oglejte si tudi