Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-1°C
NED.
12°C
-2°C
Oceni objavo

Mednarodni festival starodavnega taljenja železa

Po zaključki mednarodnega festivala alpskega cvetja bo v Bohinju v Stari Fužini letos prvič mednarodni festival starodavnega taljenja železa, ki bo trajal od 7. do 13. junija.

V nekaterih evropskih deželah se železarski festivali redno vrstijo že od leta 2003. Ker je tudi Bohinj zgodovinsko močno povezan z železarsko tradicijo, kar nazorno izpričuje tudi ime vasi Stara Fužina, smo bili veseli pobude sodelujočih iz Shropshira (Anglija), da se vključimo v to dogajanje. V Shropshiru se je festival odvijal leta 2012. Gostje iz Shropshira so se ob prejšnjih priložnostih obiskovanja Bohinja seznanili z raziskavami in drugim delom domačina Iva Janeza Cundriča, opisanem v knjigi Pozabljeno bohinjsko zlato, kar jih je med drugim napeljalo k pobudi za izvedbo festivala v Bohinju. Festivali so naravnani zelo praktično. Običajno sodelujoči na primernem kraju postavijo peči in talijo rudo … Včasih je peči toliko, kolikor je sodelujočih dežel, pri nas jih bo gotovo manj. Znano je, da je nabrati rudo precej zahtevno opravilo. Najprimernejši kraj za izvedbo festivala pri nas se zdi prostor v neposredni bližini Zoisovega gradu v Stari Fužini. Tako bomo imeli domačini in obiskovalci priložnost obuditi spomin tudi na čas Barona Žiga Zoisa in dediščino tega časa. Festival se bo odvijal od 7. do 12. junija pod okriljem Turizma Bohinj in s sodelovanjem Občine Bohinj, KS Stara Fužina, šole in bližnjih muzejev ter drugih institucij, društev in posameznikov. Poleg nepretrganega dogajanja pod gradom v Stari Fužini bo potekal spremljevalni program v obliki razstav, posvetovanj in drugega kulturnega programa. Ivo Janez Cundrič bo eksponate, ki jih hrani doma, skupaj s tistimi, ki se nahajajo v bližnjih muzejih, pripravil za ogled v Kulturnem domu v Stari Fužini. Gornjesavski muzej Jesenice in Gorenjski muzej (enota v Bohinju) bosta s svojimi zbirkami dodatno primerno osvetlila to temo. Razstava bo v Kulturnem domu Stara Fužina na ogled do konca junija.

Program festivala:

1. dan – torek 7. junija

V kulturnem domu Stara Fužina bo ob 18. uri sprejem ekip, pozdrav vsem gostom, seznanitev s programom festivala ter namestitev in pogostitev sodelujočih ekip. V primeru lepega vremena se bo dogajanje preselilo pred kulturni dom.

 

2. dan – sreda 8. junij

Cel dan - Pri Zoisovi graščini v Stari Fužini bo postavitev ekip za program praženja rude, izdelave ognjišča in izgradnje treh peči. Ena ekipa prične takoj s pripravo rude, ogrevanjem pražilne peči in praženjem rude. Celotni čas praženja traja 8-10 ur. Druga ekipa ureja kovaško ognjišče in izvede poskusno ogrevanje. Tri ekipe pričnejo z izgradnjo talilnih peči (3 peči) – surova opeka in ilovica.

 

3. dan – četrtek 9. junij

9.00 - Ekskurzija na temo rudno bogastvo gora pod vodstvom Janeza Bizjaka.

18.00 - v Kulturnem domu v Stari Fužini bo otvoritev razstave s kulturnim programom in posvet: Sij železa.

 

4. dan – petek, 10. junij

Cel dan - Pri Zoisovi graščini v Stari Fužini bodo tri ekipe, ki so zgradile peč pričele s taljenjem in kovanjem (8-10 ur). Dve ekipi, ki sta pražili rudo, pa bosta začeli z izgradnjo talilnih peči (2 peči).

 

5. dan – sobota, 11. junij

Cel dan - Pri Zoisovi graščini v Stari Fužini bosta dve ekipi izvedli še zadnje taljenje in kovanje. Ta dan so možne tudi ponovitve poizkusov. Zvečer sledi predstavitev doseženih rezultatov taljenja in kovanja v kulturnem domu Stara Fužina in zaključek festivala.

 

Oglejte si tudi