Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Mednarodna vojaška vaja na Soriški planini

Med 6. in 11. junijem bo v Sloveniji peto leto zapored potekala mednarodna vojaška vaja jadranski udar 2016, na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja. Vaja bo potekala tudi na območju Soriške planine.

Na letošnji vaji Jadranski udar, angleško Adriatic Strike, ki jo bo organiziralo in vodilo poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva iz vojaškega letališča Cerklje ob Krki, se bodo usposabljali že certificirani usmerjevalci združenega ognja (UZO), posadke strelnih platform, poveljniki čet ter načrtovalci združenega ognja. Na vaji bo prvič sodeloval tudi premestljivi zračni operativni center iz Poggio Renatica iz Italije, ki je del strukture poveljstva zračnih sil Nata za Evropo.

Usposabljanje bo potekalo na šestih različnih lokacijah po Sloveniji, tudi na območju Soriške planine. Vaje bodo potekale podnevi med 9. in 23. uro (od 9. do 12., 14. do 17. ter 19. do 23. ure), večji del usposabljanja bo potekal v vidnem delu dneva, v času vaje bo tudi dnevne začasne zapore zračnega prostora nad območji delovanja.

Aktivnosti na terenu bodo potekale po vnaprej določenem scenariju, udeleženci vaje bodo z vozili uporabljali javne ceste in utrjene gozdne poti, pri čemer bodo za okolico v pretežni meri nemoteči, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva pa bo minimalna.

 

Oglejte si tudi