Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

KRAVJI BAL KONEC TEDNA VABI V BOHINJ

V Bohinju se pripravljajo na največjo prireditev v letu in eno najlepših v Sloveniji, saj se odvija pred čudovito kuliso Bohinjske jezera. V nedeljo, 16. septembra bo v Ukancu že 61. Kravji bal, ki ga organizira Turistično društvo Bohinj.
Začetkov prireditve, ki je nastala kot poklon planšarjem, ki so gnali trope živine v bohinjske planine, se spominja le malokdo med Bohinjci. Je pa skozi leta pridobivala na veljavi in danes glas o tej najstarejši prireditvi, atrakciji bohinjskega turizma, seže širom po svetu.  


Turistično društvo Bohinj letos organizira že 61. Kravji bal, ki bo v nedeljo, 16. septembra 2018, od 10. ure dalje v Ukancu v Bohinju.


Na prireditvi sodelujejo planšarji in majerji, ki z višje ležečih planin privedejo okrašene trope živine in na ramenih prinesejo „basengo“ – vse, kar potrebujejo za izdelavo sira in druge stvari, ki so potrebne za življenje na planini. Na 28 bohinjskih planinah se je letos paslo več kot 800 živali, za katere je skrbelo 19 pastirjev, v povprečju pa se na sezono pridela 60.000 litrov mleka.

V idiličnem Ukancu, ki ima za kuliso Bohinjsko jezero, se bo v nedeljo program začel ob 10. uri. »Na osrednjem odru bodo nastopile folklorne skupine, citrarji, godba na pihala, humorist Konrad Pižorn – Kondi, osrednji glasbeni gost pa bo Ansambel Saša Avsenika. Na drugem prizorišču pa bo LesEnDemo 2018, s prikazom sodobne predelave lesa, sekancev, žaganja, strojev,« bogat program predstavlja vodja prireditve Jure Sodja iz Turističnega društva Bohinj. Omeni tudi novost in sicer: »Letos bosta na voljo za jahanje dva konja lipicanca, pripravljamo tudi poseben prostor z otroškimi animacijami in poslikavami obraza ter seveda odlično gostinsko ponudbo z domačo bohinjsko hrano. Zanimiva bo tudi ponudba najrazličnejšega blaga na več kot 80 stojnicah.«

Dodatni razlog za nedeljski obisk Bohinja je lahko še možnost brezplačnega obiska Slapa Savica z vstopnico za Kravji bal.   

Za obiskovalce bo na voljo dovolj brezplačnih parkirišč v Ukancu, cena vstopnice na dan prireditve pa znaša 5 evrov. Še danes, 12. septembra si vstopnico po 3 evre lahko zagotovite v predprodaji v Turističnem društvu Bohinj.  

Več informacij o dogajanju je zapisanih na www.kravjibal.bohinj-info.com

f
oto: Arhiv TD Bohinj

Oglejte si tudi