Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Strožji ukrepi za zajezitev koronavirusa – Gorenjska z Bohinjem v rdečem

Vlada je v sredo na seji sprejela nove ukrepe za zajezitev koronavirusa, ki bodo konkretno vplivali na življenje, tudi v Bohinju. Od ponedeljka bo pouk za višje razrede osnovnih šol (od vključno 6. razreda) in srednje šole potekal na daljavo, najmanj do konca počitnic. Veljavnost turističnih bonov se bo v sklopu petega protikoronskega ukrepa podaljšala v prihodnje leto.

Z jutrišnjim dnem (17. 10. 2020) do izboljšanja razmer v zvezi s koronavirusom, oziroma do preklica zapiramo dvorano Danica, Kulturni dom Joža Ažmana, Kulturnega doma Stara Fužina, Kulturnega doma Srednja vas, javna igrala in javne sanitarije.

Bohinj z gorenjsko rdeča regija

Posebni, strožji ukrepi veljajo za rdeče regije, med katerimi je tudi Gorenjska:

V rdečih regija velja:

-        začasna prepoved vseh prireditev in zbiranj,

-        omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti,

-        omejitev določenih športnih aktivnosti,

-        omejitev gibanja med regijami, ki velja za regije, ki so obarvane rdeče, pri čemer je za te regije uvedeno tudi obvezno nošenje zaščitnih mask povsod, tudi na prostem, razen ob predpisanih izjemah.

 

Seznam občin Gorenjske, kjer prehajanje ostaja dovoljeno:

Občina Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas – Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Mestna občina Kranj, Občina Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri in Žirovnica.

 

Izjeme pri prehajanju meja rdečih regij:

  1. prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog
  2. opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti
  3. odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje
  4. varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oziroma zaradi oskrbe ali nege družinskih članov
  5. dostop do lekarn, zdravstvenih in sanitarnih storitev
  6. dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev
  7. dostop do storitev za nujne primere
  8. dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih in upravnih organov ter organov pregona
  9. dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami
  10. izvajanje vzdrževalnih del ali sezonskih opravil na zasebnem objektu ali zemljišču
  11. koriščenje turističnih kapacitet, katerih rezervacija je bila opravljena do uveljavitve tega odloka

Za uveljavljanje izjem bodo potrebna dokazila, tako kot je to veljalo spomladi za prehajanje mej občin. Prehode bo z naključnimi nadzori nadzorovala policija.
V rdečih regijah bodo od sobote zaprti tudi gostinski lokali in fitnes centri, v frizerskih in kozmetičnih salonih bo lahko največ ena stranka.

 

Kulturni domovi in dvorane zapirajo svoja vrata

Zaradi prepovedi dejavnost z več udeleženci z jutrišnjim dnem za čas veljave vladnih ukrepov oziroma do preklica zapiramo vrata Kulturnega doma Joža Ažmana, dvorane Danica, Kulturnega doma Stara Fužina, Kulturnega doma v Srednji vasi.

Prav tako zaradi nevarnosti okužbe zapiramo javne sanitarije in javne igralne površine v Bohinju.

Pozivamo vse lastnike dvoran in večnamenskih prostorov, da upoštevajo vladno odredba in do nadaljnjega prav tako zaprejo svoje objekte za prostočasne dejavnosti.


Poziv delodajalcem
Vodstva podjetij pozivamo, da ponovno preverijo uvedene ukrepe in jih po potrebi dopolnijo, skladno z novimi vladnimi ukrepi. 


Delovanje občinske uprave

Zaradi samozaščitnega delovanja, upoštevanja vseh priporočil NIJZ smo delo organizirali tako, da se izmenjujemo in del uprave delo opravlja od doma.
Prosimo vas, da se pred obiskom Občinske uprave v času uradnih ur predhodno najavite in preverite pristnost referenta, s katerim se želite pogovoriti.

Vstop v stavbo je dovoljen le zdravim osebam. Ob vstopu si je potrebno razkužiti roke, uporaba zaščitne maske je obvezna, prav tako prosimo za upoštevanje vseh drugih preventivnih ukrepov in priporočil NIJZ za preprečevanje širjenja okužbe s COVID-19 (varnostna razdalja, higiena kašlja in kihanja…).

Če je le možno, pa vas prosimo, da zadeve uredite po telefonu (04 577 01 00) oziroma preko elektronske pošte obcina@bohinj.si.

  

Upoštevajmo preventivne ukrepe

Ob hitremu širjenju novega koronavirusa in naraščajočem številu okuženih na dnevni ravni občanke in občane opozarjamo na pomembnost upoštevanja nujnih preventivnih ukrepov, ki jih je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Situacija, ki smo ji izpostavljeni, je velik izziv, zato je še posebej pomembno, da delujemo preventivno in odgovorno za omejitev širjenja bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2.

Pomembno je, da v primeru bolezenskih znakov in simptomov (kot so nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj), ostanemo doma in se po telefonu posvetujemo s svojim izbranim zdravnikom ter upoštevamo njegova navodila.

 

Oglejte si tudi