Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-4°C
Oceni objavo

PRVI POSREDOVALCI TUDI V BOHINJU

Pravilnik o službi nujne medicinske pomoči predvideva, da se ob nujnih zdravstvenih stanjih lahko pred prihodom ekipe nujne medicinske pomoči aktivira prve posredovalce, ki so praviloma zaradi bližine prej na kraju dogodka. Gre za najnujnejša zdravstvena stanja, kjer med življenjem in smrtjo odloča vsaka sekunda: srčni zastoj, huda krvavitev in zadušitev.

Kdo so prvi posredovalci?

Prvi posredovalci so prostovoljci, ki praviloma niso zdravstveno izobraženi, a se za prvo posredovanje ustrezno usposobijo in se po pridobitvi licence odzovejo na poziv dispečerske službe zdravstva in Regijskega centra za obveščanje (številka 112) ter se čim hitreje odpravijo na kraj dogodka, kjer z izvajanjem ukrepov za ohranitev življenja skrbijo za prizadete do prihoda ekipe nujne medicinske pomoči.

Občina Bohinj je že v preteklem obdobju pričela v naseljih po Bohinju nameščati Avtomatske defibrilatorje (AED), ter skupaj z Osnovnim zdravstvom Gorenjske, Gasilsko zvezo Bled-Bohinj ter izpostavo Uprave RS za zaščito in reševanje Kranj, pričela z usposabljanjem prvih posredovalcev, ki zaradi možnosti in utečenosti sistema aktiviranja ter ostalih pogojev, v celoti prihajajo iz gasilskih vrst.

V decembru 2018 sta pogodbo za izvajanje posredovanja podpisali prvi dve gasilski društvi PGD Savica Polje in PGD Bohinjska Bistrica, ki sta za ta namen usposobila predvideno število gasilcev. Skladno s podpisano pogodbo, Občina Bohinj zagotovi potrebno medicinsko opremo in sanitetni material. Župan Občine Bohinj Jože Sodja je 19. 2. 2019 predal v uporabo potrebno opremo, ki jo je s strani PGD Savica Polje prevzel poveljnik Jernej Čelik, s strani PGD Bohinjska Bistrica pa predsednik Janez Rozman.

Tako sistem gasilcev – prvih posredovalcev na območju obeh društev prehaja v izvajanje. Aktiviranje se bo izvedlo glede na oceno urgentnega zdravnika, predvsem v nočnem času, ko ZD Bohinj ne deluje. V primerih srčnega zastoja, hude krvavitve ali zadušitve, bodo pred prihodom ekipe Nujne medicinske pomoči iz Bleda, na kraj napoteni gasilci  - prvi posredovalci. Skupno bodo pokrivali območja obeh gasilskih društev: Ravne v Bohinju, Bohinjska Bistrica, Brod, Savica, Kamnje, Žlan, Polje, Laški Rovt, Ribčev Laz in Ukanc.

Gasilec - prvi posredovalec, mora poleg gasilske usposobljenosti opraviti tudi posebno izobraževanje, ki ga za območje Bohinja izvaja ekipa iz Zdravstvenega doma Bled, ter svoje znanje enkrat letno obnoviti, s čimer se mu podaljša licenca gasilca – prvega posredovalca. V času posredovanja je v povezavi z zdravnikom v reševalnem vozilu, ki do svojega prihoda usmerja ukrepe pomoči.

Oglejte si tudi