Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

PREDSTAVITEV ELEKTRIČNIH AVTOMOBILOV

Včeraj je na parkirišču pred A postajo krožnokabinske žičnice Kanin oziroma barom Kaninske legende potekala predstavitev malih električnih avtomobilov. Organizirala jo je Občina Bovec v sodelovanju z Javnim zavodom za turizem Dolina Soče in uvoznikom ter predstavnikom v Sloveniji ElAvto.

Občina Bovec je žela tudi na ta način občanom, glede na namembnost posameznih modelov pa predvsem turističnim ponudnikom, približati energijsko varčna, tiha in ekološko neoporečna električna vozila, ki so ne nazadnje tudi cenovno sprejemljiva. Še posebej, če upoštevamo, da kar znatni del sredstev v obliki subvencije povrne Eko Sklad Slovenije.

Predstavitev, ki je trajala od 10.00 do 16.00, je bila odlično sprejeta, število zainteresiranih dober, kdor je želel, pa je lahko vozila seveda tudi preizkusil. Med drugimi so si vozila ogledali tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž in direktorica Medobčinske uprave Suzana Konec z enim od redarjev, saj bi bili posamezni modeli lahko primerni tudi za izvajanje redarske službe.

»Prihodnost naše občine je zagotovo v ohranjenem naravnem okolju, kar pa lahko dosežemo le z ekološko usmerjenim trajnostnim razvojem. Velik korak je vzpostavitev sistema za ogrevanje na lesno biomaso, na katerega smo za prvo zimsko sezono priključili vse javne objekte. Po postavitvi prve polnilnice za električne avtomobile v Bovcu stremimo tudi k postavitvi novih. Eno od teh že načrtujemo tudi ob A postaji Kaninske žičnice, kot veste, pa bo ena stala tudi na parkiriščih ob novi zgradbi za javnimi stranišči oziroma ob avtobusnem postajališču. Trajnostni razvoj slovenskega podeželja pa ni pomemben samo za podeželje, ampak prinaša višjo kakovost življenja ter konkurenčnost gospodarstva tudi na državni ravni ter ohranja strateško pomembno poseljenost državnega ozemlja. Tudi zato so subvencije Eko Sklada pomemben del te zgodbe. Tokratno predstavitev cenovno ugodnejših, a zanimivo izjemno učinkovitih električnih avtomobilov smo pripravili prav v duhu naše usmeritve po načelih trajnostnega razvoja, s takimi akcijami pa želimo  usmerjati javnost v rešitve, ki bodo prijazne do ljudi, do skupnosti in do narave,« je po uspešni predstavitvi dejal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Z izkazanim interesom je bil zadovoljen tudi  predstavnik zastopnika v Sloveniji ElAvto d.o.o.,  Franc Likovič, ki je  pohvalil samo organizacijo dogodka:

»O trajnostnem razvoju in ekološki h usmeritvah prevečkrat samo govorimo, udejanjimo pa bolj malo. Občina Bovec je lahko zgled za vse slovenske občine, je pa tudi prva, ki je pripravila tako odlično organizirano in pravilno usmerjeno prezentacijo. Res vse pohvale in tudi zahvala bovškemu županu Valterju Mlekužu, ki si je tudi sam vzel čas za ogled in preizkus enega izmed naših modelov. Idejni začetki našega podjetja segajo veliko let nazaj, ko smo se resneje začeli ukvarjati z alternativnimi viri energije, predvsem s sončno energijo za stanovanjske namene pridobivanje električne energije. S tem se sedaj ukvarjamo že več let in imamo veliko izkušenj na tem področju, predvsem v samostojnih enotah, kot so vikendi in drugi objekti, ki so oddaljeni od distribucijskega omrežja.Smo tudi zastopnik kvalitetnejših električnih avtomobilov, delovnih strojev ter ATV-jev za različna terenska opravila iz Kitajske in Indije. Naše podjetje Elavto nudi paleto vozil za različno uporabo. V njej najdete na primer klasičen električen avto s tovornim prostorom ali kesonom, reševalno, policijsko ali gasilsko vozilo. Na razpolago pa je veliko dodatne opreme, med katerimi naj izpostavim vitel, vlečno kljuko, dodatne luči, športne sprednje ali zadnje dodatne sedeže ter celo električno dvižni modul za zadnji keson. Prav slednja vozila so še kako primerna za vaše avtokampe in hotele, saj so praktično neslišni, hkrati pa zmogljivi in ekološko neoporečni.«

Likovič še doda, da so vedno pripravljeni tudi za osebni pristop in podrobno predstavitev obstoječih modelov, ki pa jim v večini primerov lahko dodajo še opremo po želji kupca. Sicer pa jih najdete tudi na spletni strani: www.elavto.si/

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi