Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

EVROPSKO PRVENSTVO KAJAK-KANU SOČA 2019

Na Soči je od 14. do 18. maja potekalo Evropsko prvenstvo kajak-kanu Soča 2019, slovesno odprtje in zaključek prvenstva pa sta bila v veliki dvorani Kulturnega doma Bovec, saj obojega zaradi muhastega in deževnega vremena ni bilo mogoče izpeljati na bovškem trgu, kot je bilo sprva načrtovano.

V sodelovanju z Občinama Bovec in Kobarid je prvo kajakaško evropsko prvenstvo v tej sezoni, evropsko prvenstvo v spustu na divjih vodah, organizirala Kajakaška zveza Slovenije. Po torkovem slovesnem odprtju, ki so se ga ob vseh tekmovalcih in spremljevalcih ekip med drugimi udeležili predsednik Evropske kajakaške zveze Albert Woods in generalni sekretar EKZ Branko Lovrić, predsednik Kajakaške zveze Slovenije mag. Andrej Ribič, poslanec v DZ RS Danijel Krivec, župan Občine Bovec Valter Mlekuž in župan Občine Kobarid Marko Matajurc, so se od srede do sobote na odseku med Srpenico in Trnovem ob Soči pomerili predstavniki 14 držav.

Za odlični kulturni program pod taktirko vodje protokola Roberta Trampuža so ob odprtju prvenstva poskrbeli Pihalni orkester Salonit Anhovo, Dekliška pevska skupina OŠ Kobarid, Športni twirling klub Deskle in Plesna šola Urška Tolmin, v imenu gostiteljice letošnjega EP kajak-kan Soča 2019, Občine Bovec, pa je vsem zaželel dobrodošlico župan Valter Mlekuž, svoj pozdrav pa jim je namenil tudi župan Občine Kobarid Marko Matajurc. Obema županoma se je najprej zahvalil predsednik Kajakaške zveze Slovenije mag. Andrej Ribič, nato pa še predsednik Evropske kajakaške zveze Albert Woods je v svojem nagovoru izrazil vse svoje navdušenje nad vsakokratno odlično izpeljavo evropskih prvenstev na reki Soči:

»Zahvaljujem se Kajakaški zvezi Slovenije in obema županoma Občin Bovec in Kobarid, da ste sprejeli organizacijo evropskega prvenstva. Pri vas nisem prvič, saj sem bil tu že leta 1991 in od takrat se je pri vas res veliko spremenilo. Reka Soča in Bovško sta vedno v mojih mislih. Posebno reka Soča, kakršne zaradi njene neverjetne barve ne najdemo nikjer drugje na svetu.«

S temi besedami je tudi uradno odprl Evropsko prvenstvo kajak-kanu Soča 2019.

Od srede do sobote so tudi slovenski tekmovalci dosegali izvrstne rezultate, saj so že prvega dne tekmovanja stopili na najvišje stopničke. Nejc Žnidarčič je osvojil naslov evropskega prvaka v sprintu na divjih vodah, Anže Urankar je bil drugi, kajakaš Tim Novak in kanuist Blaž Cof sta zasedla četrti mesti.

Primorski kajakaš je bil razred zase tudi na domačem evropskem prvenstvu, kjer je v sobotni finalni preizkušnji vso konkurenco ugnal skoraj za dve sekundi. Podvig dobi še toliko večjo težo ob dejstvu, da je Nejc Žnidarčič nastopil z zlomljenim rebrom.

Do druge posamične srebrne kolajne na tem prvenstvu je priveslal Anže Urankar, ki je bil drugi tako v klasični kot sprinterski preizkušnji. Z odličnim nastopom in končnim četrtim mestom je presenetil Tim Novak. Evropski prvak v klasični preizkušnji Simon Oven je v petkovih kvalifikacijah sprinta dosegel najboljši čas, v finalni vožnji pa nato slovenski uspeh zaokrožil s petim mestom. Po posamičnih preizkušnjah so sledile še ekipne tekme. Kajakaši Nejc Žnidarčič, Tim Novak in Anže Urankar so bili prvi favoriti za zmago, a se je še enkrat več pokazalo, kako nepredvidljiv je ta šport. Po težavah v zgornjem delu proge se tudi spodnji del ni izšel po željah. Po veliki napaki slovenska ekipa nastopa žal ni zaključila. Mladinska ekipa kanuistov v postavi Martin Gale, Maj Oštrbenk in Nejc Gradišek, je bila četrta, kajakašice Lea Novak, Živa Jančar in Ana Šteblaj pa so bile pete.

Prve podelitve so potekale v četrtek, medalje je podeljeval in zbrane nagovoril podžupan Občine Bovec Miro Bozja, tako kot slovesno odprtje pa je tudi zaključek prvenstva s podelitvijo v soboto potekal na najvišji ravni. Medalje so med drugimi podeljevali tudi župan Občin Bovec in Kobarid Valter Mlekuž in severnoprimorski poslanec v DZRS Danijel Krivec.

Predsednik Evropske kajakaške zveze Albert Woods se je ob zaključku iskreno zahvalil obema županoma in občinama za izjemno gostoljubnost, skupaj z njima pa tudi vsem organizatorjem za fantastično izpeljavo evropskega prvenstva na Soči. Obema županoma je generalni sekretar EKZ Branko Lovrić v imenu Evropske kajakaške zveze v zahvalo podelil plaketi. Župan Občine Bovec Valter Mlekuž seje zahvalil vsem, ki so ponovno pripeljali Evropsko prvenstvo Soča 2019 na Bovško in Kobariško:

»Najprej vam, spoštovani tekmovalke in tekmovalci, iskrene čestitke za uspešen boj s soškimi brzicami. Hvala pa tudi vsem tistim, ki ste skrbeli za nemoten potek tekmovanj in seveda za odlično spremno dogajanje v Kulturnem domu Bovec. Tudi priložnostno darilce, ki ga predajam predsedniku Evropske kajakaške zveze Albertu Woodsu, je naš domači proizvod, in upam, da ga bo na to našo prelepo dolino in smaragdno lepotico spomnil tudi v njegovem domačem kraju,« je svoj nagovor zaokrožil Mlekuž. Vsem se je zahvalil za udeležbo in čestital za dosežke tudi kobariški župan Marko Matajurc.

Na koncu so spustili zastavo EKZ in jo  do naslednjega evropskega prvenstva predali predsedniku Evropske kajakaške zveze Albertu Woodsu.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi