Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
4°C
JUTRI
8°C
4°C
Oceni objavo

Evropski teden mobilnosti: Izberi čistejši način prevoza!

V občini Bohinj smo se v mesecu septembru pridružili Evropskem tednu mobilnosti, katerega namen je predvsem spodbujanje k uvedbi in promociji trajnostnih prometnih ukrepov, in ser letos odvija pod sloganom Izberi čistejši način prevoza! Evropski teden mobilnosti je potekal med 16. – 22. septembrom. Evropski teden mobilnosti se je v Bohinju izvajal v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007), ki je financiran s strani Ministrstva za okolje in prostor v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe.

Pešbus

V tem tednu smo izvedli tudi promocijo trajnostnih oblik mobilnosti za najmlajše. Za učence osnovne šole dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica in podružnice Srednja vas smo izvedli aktivnost, imenovano Pešbus. Spodbujanje prihoda v šolo peš, s kolesom, skirojem ali podobno je velika prednost, predvsem iz vidika vsakodnevne fizične aktivnosti, spodbujanja osebnega in socialnega razvoja otrok ter krepi občutek odgovornosti in zavest o lastnih zmožnostih. Otroci s premagovanjem krajših razdalj v okolju, ki ga poznajo, postopoma osvajajo prometne predpise in pravila vedenja ter postajajo suvereni udeleženci v prometu. Če otroci v šolo pešačijo, se zmanjša število poti, opravljenih z avtomobilom, in posledično tudi količina škodljivih izpustov v okolje.

Akcija Pešbus je potekala v sodelovanju z Osnovno šolo dr. Janeza Mencingerja ter podružnico v Srednji vasi, Društvom upokojencev Bohinjska Bistrica,  udeleženkami skupine Šola Zdravja v Bohinjski Bistrici ter starši in drugimi prostovoljci, ki so v času Pešbusa otroke spremljali v šolo. Vsem spremljevalcem se za njihovo pomoč iskreno zahvaljujemo!

Park(irni) dan

Park(irni) dan predstavlja promocijske aktivnosti, s katerim se poleg spodbujanja trajnostne mobilnosti prikazuje tudi pomen javnih površin, trgov in zelenic v središčih naselij. Zato smo v sklopu projekta zaprli parkirišče pri tržnici v Bohinjski Bistrici in na njem v času tedna mobilnosti vzpostavili javno površino za druženje. Na parkirišču smo v tednu mobilnosti izvedli vrsto različnih aktivnosti. Aktivnosti so se nanašale predvsem na umestitev različnih dogodkov na parkirišče in pokazati, kako drugačno bi bilo središče naselja, če bi parkirišče zamenjali za vaški trg. Tako smo organizirali kreativno delavnico ter izvedli kolesarski poligon za učence osnovne šole, na katerem so se s skiroji in kolesi preizkusili v vožnji mimo ovir. Izvedli smo cirkuško predstavo s cirkuško skupino Čupakabra, ki so nas tako starejše kot najmlajše nasmejali in zabavali. Pripravili smo športni dogodek za otroke, na katerem smo skupaj z Teniško šolo Žnidar pripravili poligon iz naravnih materialov in pokazali različne ideje za vsakodnevno gibanje brez dragih pripomočkov. Na dogodku smo organizirali tudi brezplačni servis koles.

Prometna nesreča – gasilska vaja

Posledice mobilnosti so tudi prometne nesreče kljub temu, da se jim želimo izogniti in jih zmanjšati, se temu ni mogoče izogniti. Gasilci PGD Bohinjska Bistrica so predstavili postopke, ki jih izvajajo ob prometnih nesrečah. Prikazan je bil trk dveh vozil s tremi udeleženci. Izvedli so urgentni iznos poškodovanca, ki ni kazal znakov življenja, hitri iznos poškodovanca ter reševanje s tehničnim postopkom, kjer je bila oseba ukleščena v vozilo.

Da bo vedno pas pripet smo otrokom razdelili plišaste pasovce- otroške plišaste ovce in opice za na varnostni pas v avtu.

Razstava

Cel teden je bila na parkirišču na voljo na ogled razstava preureditev javnih površin. V okviru urbanistične delavnice Ribčev Laz, se je tako v sodelovanju s tremi arhitekturnimi biroji pripravilo sintezno rešitev za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta prireditvenega prostora pod Skalco ter prostora ob Jezernici. Projekt predvideva urejanje poti, parka, manjših igrišč, prireditvenega prostora pod Skalco, ter predvsem umeščanje različnih programov v enotno oblikovane objekte. Poleg Ribčevega Laza,  smo pripravili vizualizacije parka pred kulturnim domom Joža Ažmana, ter ureditev javne površine ob potoku Belca v Bohinjski Bistrici. Tudi tukaj gre za urejanje javnih površin za pešce in uporabnike parka, urejanje igrišč ter postavitev urbane opreme

Odziv na dogodke, ki so se izvajali ob tednu mobilnosti je bil pozitiven. Skupaj smo pokazali, da smo tudi parkirišča lahko uporabljamo za izvedbo prijetnih dogodkov in ga lahko uporabimo za ustvarjanje, zabavo ter izobraževanje.

Za izvedbo vseh dogodkov se zahvaljujemo osnovni šoli, Društvo upokojencev Bohinjska Bistrica, udeleženkam skupine Šola zdravja, Prostovoljnemu gasilskemu društvi Bohinjska Bistrica, Režijskemu obratu za pomoč pri pripravi ureditev parkirišča ter vsem ostalim sodelujočim, ki ste pripomogli k uspešni izvedbi dogodkov.

 

Oglejte si tudi