Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

Dijaki, študenti, društva in gospodarski subjekti: Do konca meseca še možno oddati vlogo za pomoč zaradi posledic epidemije

V sklopu izvajanja ukrepov zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije, predvsem v povezavi z začasno splošno prepovedjo oziroma omejitvijo opravljanja dejavnosti, ki so namenjene končnim kupcem, so bili sprejeti različni odloki, ki so omejevali oziroma prepovedovali izvajanje določenih (številnih) pridobitnih dejavnosti, namenjenih predvsem potrošnikom.

Zato je gospodarstvu nastajala škoda, saj je bilo onemogočeno oziroma bistveno omejeno opravljanje dejavnosti, kolikor so bile namenjene končnim kupcem. Posledice za gospodarstvo so bile precejšnje in se bodo občutile še kar nekaj časa. Posledice so čutile tudi nevladne organizacije, saj je bilo onemogočeno opravljanje njihovih osnovnih oziroma pridobitnih dejavnosti, zaradi katerih je prišlo do bistvenega izpada dohodka (vadnine, izvajanje lastnih pridobitnih dejavnosti ipd.), zaradi česar so društva ostala brez bistvenega dela dohodkov in je zato ogroženo nadaljnje delovanje teh organizacij, ki so sicer bistvenega pomena za družbo.

Da bi v okviru naših pristojnosti pomagali, je Občinski svet sprejel Odloku o ukrepih za omilitev posledic epidemije COVID-19 na področju gospodarstva in nevladnih organizacij v občini Bohinj, ki predvideva pomoč gospodarstvu, nevladnim organizacijam ter dijakom in študentom.

Upravičenci:

  • Gospodarski subjekti

Gospodarskim subjektom se zaradi začasne prepovedi oziroma omejitve poslovanja za leto 2021 delno oprosti plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Plačilo NUSZ se oprosti, kolikor subjekti izpolnjujejo pogoje, od enega do treh mesecev, pod pogojem, da gre za dejavnost, ki je bila začasno prepovedana oziroma omejena in da ta dejavnost predstavlja osnovno oziroma glavno dejavnost gospodarskega subjekta.

  • Najemniki tržnega prostora na Ribčevem Lazu

Z namenom povečanja interesa za najem tržnega prostora na Ribčevem Lazu se za leto 2021 poleg dnevnega najema omogoči daljše trajanje najema naenkrat, obenem se višina cene najema za mesečni najem določi v nižji vrednosti.

  • Društva

Cilj Občine Bohinj je, da z razpisanimi sredstvi vsaj delno ublaži izpad in zagotovi nemoteno delovanje društev na področju negospodarskih dejavnosti. Vloge so razdeljene na posamezna področja delovanja.

  • Dijaki in študenti

Upravičenci do enkratne pomoči pri izobraževanju so dijaki in študenti s stalnim bivališčem v občini Bohinj. Sredstva se zagotovijo do višine sredstev, ki so določena v proračunu Občine Bohinj za leto 2021 v sorazmernem deležu glede na število prejetih vlog.

Vloge za prijavo so na voljo v povezani objavi.

Oglejte si tudi