Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-1°C
JUTRI
12°C
-2°C
Oceni objavo

DELOVNO SREČANJE ŽUPANOV ZGORNJE GORENJSKE S PREDSTAVNIKI MINISTRSTVA ZA JAVNO UPRAVO, ŽIROVNICA

V torek, 3. septembra 2019 je v Občina Žirovnica na lokaciji Royal Bled Golf igrišča potekal 7. sestanek županov občin Zgornje Gorenjske v mandatu 2018 – 2022.

Osrednja tema tokratnega sestanka je bil usmerjen v področje Ministrstva za javno upravo in sicer v izzive vzpostavitve, delovanja in financiranja skupnih občinskih uprav (SOU) po letu 2019, po Zakonu o financiranju občin ZFO-1, ki stopi v popolno veljavo s 1. 1. 2020.

Novosti, ki jih prinaša ZFO-1 je predstavil dr. Franci Žohar, državni sekretar na Ministrstvo za javno upravo. Nova zakonodaja vzpodbuja povezovanje občinskih nalog v SOU, število nalog je razširjeno, po novem je omogočeno povezati do 11 občinskih nalog. Pogoj za sofinanciranje je povezovanje nalog v vsaj treh občinam, na tak način zakon omogoča pridobitev do 55% sofinanciranja s strani države.

Trenutno imamo na Zgornjem Gorenjskem vzpostavljeni 2 SOU, pa še ti s premalo nalogami. Možnosti za izboljšave v smislu nadaljnjega povezovanj nalog je veliko.

Mag. Nataša Kos in ga. Irena Špegel Jovan sta predstavili primer dobre prakse širitve skupnih občinskih uprav na primeru Občine Vojnik, kjer SOU izvaja različne skupne naloge osmih občin.

Ga. Monika Kusterle in Ga. Marija Lužnik iz občine Žirovnica sta predstavili naloge občinskega urbanista, po ZUreP-2, ki je za občine obvezen od 1. 6. 2020 dalje. Tudi to nalogo je možno izvajati v okviru SOU.

Župani so sklenili, da RAGOR v roku 2 mesecev skliče posvet na temo re definiranja SOU občin Zgornje Gorenjske, na kateri bodo direktorji občinskih uprav ugotovili kakšne so možnosti povezovanja in sodelovanja.

Gostitelj srečanja g. Leopold Pogačar se je v imenu županov Zgornje Gorenjske zahvalil državnemu sekretarju in ostalim gostom za udeležbo na sestanku koordinacije županov v Žirovnici, ter za pripravljenost pomagati pri reševanju aktualnih problemov.

Na sestanku so bili prisotni:

- Dr. Franci Žohar, državni sekretar, Ministrstvo za javno upravo

- mag. Nataša Kos, ga. Irena Špegel Jovan, MIR, Inšpekcija Vojnik

- g. Boštjan Omerzel, direktor, MIR Jesenice

- župani občin Zgornje Gorenjske: g. Ciril Globočnik , g. Janez Fajfar, g. Blaž Račič, g. Jože Sodja, g. Peter Torkar, g. Leopold Pogačar

- g. Mark Toplak, direktor RAGOR.

Naslednja koordinacija bo usmerjena v problematiko krčenja poštnih storitev in cestne infrastrukture.

avtor prispevka: Razvojna agencija Zgornje Gorenjske.

Oglejte si tudi