Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Ob povečanem obisku korit Mostnice opozorila o ravnanju na tem območju

Prebivalci Stare Fužine so ob koritih Mostnice opazili nesprejemljiva početja nekaterih obiskovalcev in o tem obvestili upravljalca tega območja. V Turizmu Bohinj, ki upravlja s potjo in njenim obiskom, in v Javnem zavodu Triglavski narodni park (JZ TNP) opozarjajo med drugim na to, da je ob obisku korit Mostnice nujno upoštevati pravila, med katerimi izpostavljamo hojo po označeni poti in prepoved kopanja.

Stara Fužina. Kot je zapisal eden od domačinov, ki je prejšnji konec tedna spremljal dogajanje ob koritih Mostnice, se je območje ob tako imenovanem slončku in ponvicah spremenilo v pravo poletno plažo. Direktor Turizma Bohinj Klemen Langus se zaveda, da so korita Mostnice ena najbolj priljubljenih naravnih znamenitosti v Bohinju.

»S potjo po koritih Mostnice in njenim obiskovanjem upravlja Turizem Bohinj v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Stara Fužina – Studor. V ta namen smo sklenili tudi pogodbe z lastniki zemljišč in to je edinstveni primer urejenosti medsebojnih razmerij. Vendar ker gre za naravno znamenitost znotraj Triglavskega narodnega parka, za obiskovanje veljajo pravila. Med osnovnimi sta hoja po označeni poti ter prepoved kopanja, kanjoninga in drugih dejavnosti v Mostnici,« pravi Langus.

Kopanje v Mostnici je prepovedano

Tudi zaposleni v strokovni službi JZ TNP opozarjajo, da gre za občutljivo naravno okolje. Prav zato je v bližini speljana označena pot, ki obiskovalcem s sprehodom in krajšimi postanki omogoča opazovanje izjemnih naravnih lepot. »Vsi, ki se podajo na pot po koritih Mostnice, imajo pravico, da njene posebnosti doživijo kar se da v miru in v polnosti, kar ob načrtovanju obiska tudi pričakujejo. Ob množičnem obisku je zato spoštovanje pravil sprejemljivega in dovoljenega obnašanja na tej poti ključnega pomena tako za ohranjanje narave kot za zadovoljstvo obiskovalcev,« poudarjajo. 

 Ob tem pa v strokovni službi JZ TNP opozarjajo še, da del poti ob Mostnici, na katerem so se pojavile težave, leži v drugem varstvenem območju Triglavskega narodnega parka. Skladno s 17. točko 15. člena Zakona o Triglavskem narodnem parku so v tem območju prepovedane dejavnosti, kot so kopanje, potapljanje, čolnarjenje in druge rekreacijske dejavnosti na jezerih in vodotokih. Za kršitelje posameznike zakon predvideva od 500 do 3.000 evrov kazni.

Opozarjanje in ozaveščanje obiskovalcev

V JZ TNP si prizadevajo, da bi preko različnih kanalov obiskovalce čim bolj natančno ozaveščali o ustreznih načinih obiskovanja parka in njegovih znamenitosti. Opažajo, da je v parku vse več obiskovalcev, ki se zavedajo njegovega pomena in poznajo pravila obnašanja v njem. Množični turistični obisk širšega okolja pa ima za posledico včasih tudi nepoznavanje pravil in njihovega pomena.

Na pobude, kakršna je bila tokratna s strani domačinov, se naravovarstveno nadzorna služba JZ TNP redno in po svojih zmožnostih čim prej (odvisno od aktualnega stanja in potreb po celotnem območju Triglavskega narodnega parka) odzove tudi na terenu. Najpogosteje naravovarstveni nadzorniki obiskovalce, ki kršijo pravila, na to opozarjajo, kadar pa s kršitvami vztrajajo, pa lahko sprožijo postopek in kršitelja kaznujejo z globo, ki jo predvideva zakonodaja.

Da bi preprečili neustrezno početje obiskovalcev ob koritih Mostnice, bodo tako vsi pristojni na tem območju okrepili nadzor, predvsem pa opozarjali obiskovalce tako na terenu kot preko medijev in svojih komunikacijskih kanalov, kakšno vedenje je na tem območju sprejemljivo, še dodaja Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj.

Več o koritih mostnice lahko preberete na tej povezavi:

https://www.tnp.si/sl/obiscite/nepozabna-dozivetja/pohodnistvo/korita-mostnice/

Za obist Triglavskega narodnega parka in okolice spodbujamo uporabo brezplačnega organiziranega prevoza. Trase in vozni redi so na voljo na tej povezavi:

https://www.tnp.si/sl/obiscite/trajnostna-mobilnost/

Oglejte si tudi