Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
4°C
JUTRI
8°C
4°C
Oceni objavo

Slovesni prevzem avtomobila za projekt Prostofer

V sredo ob 10. uri bomo pri občinski stavbi uprave Občine Bohinj prevzeli avto na električni pogon, ki bo služil projektu Prostofer, brezplačnim prevozom starostnikom v občini Bohinj in uporabnikom projekta Mobilni socialni servis.

Vabljeni, da se nam pridružite in spoznate tudi šoferje prostovoljce, ki vas bodo vozili po vaših poteh.

Kaj je PROSTOFER?

Prostofer je tvorjenka iz besed 'prostovoljni' in 'šofer'. Prostofer je projekt zavoda Zlata mreža.

PROSTOFER je trajnostni vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših, ki povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov, s starejšimi aktivnimi vozniki, ki pa po drugi strani radi priskočijo na pomoč.

Številni starejši imajo velike težave s prevozi, sploh če so doma zunaj mestnih središč, kjer ni razvite avtobusne mreže. Tisti bolj oddaljeni se velikokrat ne morejo odpraviti po opravkih, kadar si želijo, temveč se prilagajajo možnostim oziroma času, ko jim lahko pomagajo družinski člani ali prijatelji. Nekateri uporabljajo taksi, vendar pa to pomeni dodatne stroške, kar je za številne prevelik finančni zalogaj, zato tovrstnih prevozov ne uporabljajo.

Komu je namenjen PROSTOFER?

Prostofer je namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nižje mesečne dohodke ter tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovskih središč ipd.

Kako deluje PROSTOFER?

Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku, za katerega se opravi prevoz. Vozilo zagotavlja občina, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje voznika in sopotnikov.

Oglejte si tudi