Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Ledinska imena v Bohinju

Domača poimenovanja njiv, travnikov, gozdov, planin, potokov in vseh drugih elementov naravne in kulturne krajine so pomemben del naše nesnovne kulturne dediščine. Skupaj s hišnimi imeni so temeljni nosilec lokalnih narečij, hkrati pa so pričevalec o naravnih in nekdanjih družbenih razmerah v prostoru, kjer so ljudje živeli in delali. Zaradi vedno manjše povezanosti in odvisnosti človeka od naravnega okolja ter izrazite modernizacije kmetijstva ledinska imena izginjajo v pozabo.

V občini Bohinj že od leta 2016 poteka postopno zbiranje ledinskih imen, konec lanskega leta sta izšla dva nova zemljevida. Tokrat je bila pozornost posvečena katastrskima občinama Nemški Rovt in Savica. Popisana so bila območja od Nemškega Rovta do Ratitovca ter območje vasi med Brodom in Ribčevim Lazom do grebena gora med Šijo in Črno prstjo. Imena so bila zbrana s pomočjo starejših domačinov, lovcev, kmetov in gozdarjev ter dodatno preverjena na srečanjih s krajani obravnavanih območij. Tiskana zemljevida sta domačinom brezplačno na razpolago na Občini Bohinj ter v Knjižnici Bohinjska Bistrica. Na zemljevidih so vsa imena zapisana v narečju, saj bodo le v domačem govoru ohranila svojo pristno podobo.

Na obravnavanih območjih je bilo zbranih 571 ledinskih imen, ki so obeležena tudi na čezmejnem portalu ledinskih imen www.ledinskaimena.si, kjer so prikazana zbrana imena na Gorenjskem in slovenska ledinska imena na avstrijskem Koroškem.

Namen projekta ni bil samo zbrati in obeležiti imena, temveč lokalno prebivalstvo osvestiti o pomenu ledinskih imen, zato naj bo pričujoči članek hkrati tudi vzpodbuda k oživitvi imen, ki jih lahko, četudi se ne ukvarjamo več s kmetijstvom, uporabljamo ob naših prostočasnih dejavnostih v domačem okolju.

Klemen Klinar

Oglejte si tudi