Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-1°C
NED.
12°C
-2°C
Oceni objavo

Narava nas povezuje – parki Dinaridov

Na info mesta Triglavskega narodnega parka (Informacijsko središče Dom Trenta, Infocenter Triglavska roža Bled, Center TNP Bohinj v Stari Fužini, Zelena hiša TIC Kobarid in Slovenski planinski muzej v Mojstrani) v maju prihaja zanimiva razstava Narava nas povezuje – Parki Dinaridov. Fotografije velikih formatov prikazujejo kar 90 zavarovanih območij, ki so združena v zvezo Parki Dinaridov in se raztezajo od Slovenije preko Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Makedonije, Kosova, Črne gore in Albanije. Razstava predstavlja naravne vrednote in kulturne znamenitosti zavarovanih območij ter koristi varovanja teh območij za lokalne prebivalce ter ljudi, ki živijo v širši regiji.

Mreža Parki Dinaridov je bila ustanovljena konec leta 2014 v Podgorici, kjer ima tudi sedež. Parki Dinaridov – mreža zavarovanih območij Dinaridov želi s svojimi ukrepi vzpostaviti in uresničiti skupni interes za izboljšanje varstva okolja ter trajnostnega razvoja in izboljšati sodelovanje med zavarovanimi območji v državah Dinarskega loka. To sodelovanje se nanaša predvsem na krepitev kulturnih in naravnih vrednot zavarovanih območij Dinaridov, na njihovo promocijo in podporo zahtevam zavarovanih območij ter na izvajanje dobrih praks na področju trajnostnega razvoja in upravljanja.

Na razstavi poleg zavarovanih območij v mreži Parki Dinaridov sodelujejo tudi člani Skupnosti naravnih parkov Slovenije, ki je nastala leta 2011 in danes združuje štirinajst upravljavcev zavarovanih območij Slovenije: Triglavski narodni park, Kozjanski regijski park, Notranjski regijski park, Regijski park Škocjanske jame, Krajinski park Debeli rtič, Krajinski park Goričko, Krajinski park Kolpa, Krajinski park Ljubljansko barje, Krajinski park Logarska dolina, Krajinski park Pivška jezera, Krajinski park Sečoveljske soline, Krajinski park Strunjan, Krajinski park Tivoli, Rožnik, Šišenski hrib ter Naravni rezervat Škocjanski zatok.

Enkraten mednarodni fotografski projekt nam sporoča, da narava ne pozna meja in nas vedno povezuje. Triglavski narodni park razstavo pripravlja skupaj z Mrežo zavarovanih območij Dinaridov, WWF Adria in Krajinskim parkom Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

V Bohinju bo odprtje razstave v petek, 17. maja 2019, ob 19. uri v Centru TNP Bohinj, Stara Fužina. V kratkem predavanju bo mreža zavarovanih območij Parki Dinaridov tudi predstavljena.

Razstava bo stala pred info mesti in na razstavnih prostorih znotraj info mest Triglavskega narodnega parka in bo na ogled do konca avgusta 2019. Ponuja edinstveno priložnost za seznanitev s prostori neokrnjene narave nekoč skoraj enotnega prostora. Politične meje za naravo ne obstajajo in pri njenem varovanju jih bomo morali znati preseči tudi upravljavci zavarovanih območij skupaj s širšo javnostjo.

Triglavski narodni park se z dogodki vključuje tudi v Mednarodni festival alpskega cvetja. Pester nabor dogodkov, botaničnih sprehodov, umetniških delavnic, kulinaričnih doživetij in sproščenega druženja v času, ko narava slavi neverjetno lepoto in pestrost vsega živega, naj nas poveže v skupnih prizadevanjih, da taka tudi ostane.

Oglejte si tudi