Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Štiri ljudske za zaključek bralne akcije

V Linhartovi dvorani je bil ob zaključku bralne akcije Ta veseli knjižni svet prav poseben Pravljični večer za odrasle v izvedbi pravljičark in pravljičarjev iz štirih slovenskih knjižnic. Z narečno obarvanimi nastopi so bralke in bralce, ki so prebrali vsaj sedem predlaganih del iz bogatega seznama knjig, popeljali po slovenskih pokrajinah. Nastopali so Brigita Lavrič iz Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, Agica Kovše iz Mariborske knjižnice, Jure Bohinec iz Mestne knjižnice Kranj in Vesna Radovanovič iz Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota.

Za glasbeno spremljavo sta poskrbela učenca Glasbene šole Radovljica, Janez Cerkovnik in Jan Štros, ki sta pod mentorstvom Tomaža Cilenška izvedla dva skladbi za harmoniko.

Knjižničarke in knjižničarji Knjižnice Antona Tomaža Linharta Radovljica smo v vseh svojih enotah že 12. leto zapored z bralno akcijo za odrasle vabili k sodelovanju. Letos je 118 bralk in bralcev prebralo vsaj 7 predlaganih del. Skupaj so prebrali 1222 del. Najbolj prizadevna bralka je prebrala 57 knjig.

Od oktobra do aprila so prebirali besedila iz daljne Japonske in posegali po izboru knjig, ki poveličujejo naravo, njene lepote in vrednote. Med prvimi petimi najbolj branimi deli so štiri povezana z japonskim načinom življenja: Japonski ljubimec (I. Allende) in S strahospoštovanjem (A. Nothomb) ali z usodo preživelih po drugi svetovni vojni: Sadako hoče živeti (K. Bruckner) in Ženska v belem kimonu (A. Johns). Prav roman Tam, kjer pojejo raki (D. Owens), ki je bil najbolje ocenjen, pa skozi usodo junakinje prikaže osupljivo moč narave in življenja.

Za posladek smo bralke in bralce nagradili z izborom drobnih haikujev in filmskimi mojstrovinami. Najbolj brane so bile pesniške zbirke Vladimirja Kosa, največkrat ogledan film pa je bila drama Sestrica.

K sodelovanju smo povabili tudi udeležence obeh bralnih klubov. Na rednih mesečnih srečanjih je 26 bralk in bralcev skupaj pregledalo več kot 20 različnih naslovov.

Prijeten večer smo zaključili s pogostitvijo pralinejev iz Radolške čokolade, prevzemom nagrad in priznanj ter povabilom k sodelovanju oktobra, ko bomo pripravili nov seznam z zanimivimi naslovi in mislijo ene izmed bralk: »Veter je zrak, ki se mu mudi. Naj se nam ne mudi skozi življenje, postojmo, pustimo se kdaj prepihati, mirovati in predvsem uživati.«

 

Barbara Klinar

Oglejte si tudi