Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Električna mobilnost na Bledu

Bled je svojo pot v električno mobilnost tlakoval z znamko Bled green ways, torej Bled na zeleni poti in prvim projektom Bike sharing ali Avtomatska izposoja koles, drugi korak pa je izgradnja polnilnih postaj za električna vozila. Bled ima danes 16 polnilnih postaj oziroma 32 parkirnih mest za polnjenje električnih vozil.

 

V preteklem letu smo zagnali sistem za avtomatizirano izposojo koles »Bled. Green Ways« s štirimi postajami na lokacijah Triglavska roža Bled, Kamp Bled, Zasip in Ribno. Postaje so med seboj v povprečju oddaljene 3,7 km in povezujejo podeželje z mestom. V sistemu imamo 24 koles, od tega 8 električnih. Uporabniki v 90 % izkoriščajo električna kolesa, le 10 % voženj se naredi z navadnimi kolesi. Sistem deluje na principu pridobitve uporabniškega imela in gesla oz. Blejske kartice s PIN kodo. Posameznik si kolo izposodi na eni lokaciji, opravi vožnjo do druge lokacije in tam kolo vrne. Celoten sistem je ustrezno informacijsko podprt in beleži vse izposoje, časa trajanja izposoj in zasedenost posameznih postaj. Po letu uporabe ugotavljamo, da nimamo postaje v središču mesta in da bi potrebovali še dodatne postaje, obenem pa imamo tudi težave z vandalizmom. V letošnjem in prihodnjem letu načrtujemo izgradnjo novih postaj, in sicer letos pri Ledeni dvorani Bled in na parkirišču Blejski grad ( pri Infrastrukturi), v letu 2020 pa še na Mlinem in na Slovenskem trgu.

 

Na Bledu imamo trenutno 16 polnilnih postaj za električna vozila oz. 32 parkirnih mest za polnjenje električnih vozil. Za električne polnilnice v javni rabi izvajanje storitev opravlja družba Petrol. Polnilnice v zasebni rabi so pri hotelih Garden Village Resort, Astoria in Rikli Balance ter v garaži Triglavske rože, polnilnice, ki so v javni rabi in dostopne vsem, pa so

 

  1. Ledena dvorana Bled 1
  2. Ledena dvorana Bled 2
  3. Triglavska roža Bled
  4. Jezerska promenada
  5. Blejski grad 1 (parkirišče pri Infrastrukturi Bled)
  6. Blejski grad 2
  7. Blejski grad 3
  8. Vrtec Bled
  9. Hotel Triglav
  10. Hotel Ribno
  11. Hotel Jelovica 1
  12. Hotel Jelovica 2

 

S preselitvijo Petrola (predvidoma v naslednjih mesecih) se nam obetata še dve novi , in sicer na novem bencinskem servisu Petrola na Selišah. Tako bomo že letos imeli na voljo 18 polnilnih postaj kar pomeni 36 parkirnih mest za polnjenje električnih vozil.

V teh dneh je na polnilni postaji Triglavska roža Bled potekalo tudi kratko izobraževanje o polnjenju vozil. Hkrati Občina Bled opozarja voznike in voznice avtomobilov, ki niso na električni pogon, da bo občinski redarstvo zelo pozorno nadziralo parkiranje vozil na polnilnih mestih, saj so mesta prevečkrat zaparkirana z vozili, ki se ne polnijo.

Oglejte si tudi