Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

Župan Janez Fajfar poziva občane k odgovornemu vedenju, Gorenjska globoko v rdečem

Po podatkih covid sledilnika( https://covid-19.sledilnik.org/sl/stats) je v občini Bled aktivno okuženih 25 ali  0.318 % prebivalcev, podvojitev okužb smo dosegli v petih dneh, situacija je podobno slaba tudi v sosednjih občinah, zato Gorenjska sodi v sam vrh rdečega seznama regij v Sloveniji.

 

Župan Janez Fajfar občanke in občane poziva, naj pazijo na svoje zdravje in na zdravje drugih ter naj se vedejo odgovorno. Občinski štab civilne zaščite bo skupaj z Občino Bled pretehtal ukrepe, ki jih je sprejela vlada in se odločal o morebitnih novih ukrepih v občini. 

 

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan bo vsem občinam poslal nabor ukrepov, ki jih je sinoči sprejela vlada, za Gorenjsko pa od jutri, petka, 16. oktobra, velja:

  • Omejitev gibanja med regijami
  • Splošna prepoved zbiranja, na Gorenjskem so prepovedana vsa druženja, ne zgolj tista do 10 ljudi, kot to velja za oranžne regije
  • Obvezna raba mask tudi na prostem
  • Omejitev izvajanja nekaterih športov
  • Župani imajo možnost, da sami ukrepe zaostrijo.
  •  

Izjeme potovanj med regijami: 

prihod na delo in odhod; opravljanje gospodarske dejavnosti, kmetijske ali gozdarske dejavnosti; varovanje zdravja in premoženja, varstvo ali nega ali oskrba družinskega člana, dostop do lekarn ali zdravstvenih storitev, če ste lastnik premoženja ali pa za koriščenje bonov.

 

Kako do zdravnika? Kako do testiranja?

Vse zdravstvene in zobozdravstvene storitve oziroma obravnave se zagotavljajo le pod posebnimi pogoji. 

Pacient mora upoštevati osnovno pravilo: vsak obisk zdravstvenega doma mora napovedati s telefonskih klicem v zdravstveni dom, kjer medicinsko osebje bolniku natančno pojasni pravila, ki veljajo ob vstopanju in gibanju pacientov po ustanovi.

Medicinsko osebje v vseh javnih zdravstvenih zavodih osnovnega zdravstva in v bolnišnicah mora po posebnih navodilih obravnavati tudi osebe, za katere se sumi, da bi lahko bile okužene z novim koronavirusom.

V vseh zdravstvenih ustanovah po državi velja omejitev obiskov bolnikov oziroma stanovalcev. 

Če imate znake covida 19, je postopek tak:

  1. Ostanite doma, omejite svoje stike
  2. Pokličete svojega osebnega zdravnika ali zdravnico in se z njim ali z njo pogovorite oziroma pokličite dežurno ambulanto, če vašega zdravnika ni
  3. Iz Zdravstvenega doma Bled vas bodo sami poklicali, kdaj ste na vrsti za testiranje
  4. Čakate na izid testa, obvestijo vas po telefonu ali sms
  5. Če ste pozitivni, pričakujte klic epidemiologa-inje, ki bo poskusil-a ugotoviti vaše stike
  6. Pri navajanju stikov bodite odkriti, povejte jih po pravici

 

Otroci od 6. razreda naprej od ponedeljka naprej doma

Po vsej državi so otroci od vključno 6. razreda naprej, srednješolci in študenti od ponedeljka naprej doma in pouk poteka na daljavo. Na blejski osnovni šoli smo preverili, kako so na to pripravljeni. Kot je povedala ravnateljica Nataša Ahačič, je prva preizkušnja učenja preko elektronskih medijev za njimi. Za sedaj imajo opreme toliko, da jo bodo lahko zagotovili vsem tistim otrokom, ki je sami nimajo. Celotno obvestilo si lahko preberete na spletnih straneh šole. (http://www.os-bled.si/izvajanje-vzgojno-izobrazevalnega-dela-od-19-10-2020-do-23-10-2020/)

Izobraževanje na daljavo poteka tudi v glasbenih šolah, na področju izobraževanja odraslih in višjih strokovnih šolah. 

 

Šolska telovadnica za rekreativce zapira svoja vrata

Osnovna šola prof. dr. Josipa Plemlja Bled je skupaj z Občino Bled sprejela odločitev, da bo v šolski telovadnici omogočena vadba samo za klube in športna društva, ki so v tekmovalnem ritmu, za rekreativne skupine pa se vrata telovadnice zapirajo. 

 

Javni potniški promet

Tudi sistem javnega potniškega prometa deluje tako, da se zmanjša morebitna tveganja za prenašanje okužb med potniki. Javnega prometa ne ukinjajo.Potniki morajo ves čas prevoza uporabljati zaščitno masko ali drugo zaščito, ki prekrije nos in usta.

 

Gostinski lokali se zapirajo

Ukrepe s področja gospodarske dejavnosti je na današnji novinarski konferenci vlade (https://www.gov.si/novice/2020-10-15-ministri-hojs-kustec-in-pocivalsek-ter-drzavna-sekretarka-bregant-predstavili-ukrepe-glede-na-epidemiolosko-sliko-v-rdecih-regijah/) predstavil minister Počivalšek. V rdečih regijah je  od sobote, 17. oktobra, prepovedano ponujanje storitev v fitnes centrih in zaprtih športnih objektih ter opravljanje gostinske dejavnosti v gostinskih obratih, v kar spadajo gostišča, restavracije, gostilne, kavarne, slaščičarne, okrepčevalnice in bari. Prepoved zaprtja ne velja za pripravo in dostavo jedi in pijač ter njihov osebni prevzem.

Prepoved ne velja tudi za gostinsko dejavnost v nastanitvenih objektih, kjer bo med 6. in 22.30 še vedno dovoljeno opravljanje gostinske dejavnosti, vendar samo za goste, ki prenočujejo v nastanitvenih obratih. 

Ostajajo pa odprti frizerski in kozmetični saloni, vendar se omeji število oseb, in sicer na eno stranko na prostor.

 

Verski obredi odpovedani

Jutri, v petek, bodo v rdečih statističnih regijah odpovedali vse maše, verouk pa bodo do preklica izvajali na daljavo. Župniki in duhovniki bodo v rdečih regijah lahko vernikom omogočili individualno duhovno oskrbo, kar pomeni, da bodo lahko verniki ob določeni uri prišli v cerkev in tam prejeli sveto obhajilo, blagoslov in opravili spoved.

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi