Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-2°C
ČET.
12°C
2°C
Oceni objavo

ZGODOVINA PRIHODNOSTI - CASE STUDY BLED

Vljudno vas vabimo na odprtje razstave 'ZGODOVINA PRIHODNOSTI - Case study Bled',  študentov Fakultete za arhitekturo, Univerze v Ljubljani, ki bo v petek, 9. avgusta 2019, ob 18. 00 uri, v preddverju Festivalne dvorane na Bledu.

 

Bled je pravi učni primer gradnje skozi zgodovino. Zaradi izjemnih naravnih danosti je bil v vseh obdobjih izpostavljen zunanjim vplivom in ambicijam. Vsi politični sistemi, vladarji, politiki in bogataši so si ga lastili in spreminjali v svoje 'igrišče'. Bled je seštevek mnogih kolektivnih in individualnih vizij, ki so se zgradile na njegovih bregovih – vedno v razkoraku med našo predstavo o tem prostoru in njegovo realno podobo. 

 Vizije študentov arhitekture seminarja prof. Jurija Sadarja, so se omejile na območja, ki so v javni lasti, kot na primer Grajsko kopališče, Pristava, objezerska promenada, Ljubljanska cesta, parkirišče ob Prešernovi cesti... ter tista, ki so programsko zavezana kulturi – dobrini, ki je danes na Bledu ni in za katero verjamemo, da ga lahko na novo prerodi in obogati. Študentje so zasnovali projekte različnih meril – od razpršenega hotela do večjih hibridnih projektov, ki se odzivajo na zadnje urbanistične smernice, predvsem vzpostavitev severne in novo predvidene južne obvoznice. Prav slednja, ki naj bi razbremenila danes prometno izredno obremenjeno južno jezersko promenado, ponuja možnost za sanacijo krajinsko občutljivega objezerskega prostora.

Razstava bo odprta do 25. avgusta 2019.

Ana Kreč , Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani

Oglejte si tudi