Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Zerowaste prazniki ali prazniki brez odpadkov

Novoletni prazniki imajo močno socialno noto, saj imamo več časa za druženje. Povezovanje v prijetnem vzdušju nam omogoči, da se spoznamo drugače, kot se v vsakodnevnem delovnem vzdušju, ki mu vladajo skrbi in hitenje. Prazniki so priložnost, da se s sorodniki in prijatelji tesneje povežemo. V zadnjih letih je bilo zaradi obilo tehnologije živo druženje še posebej zaželeno, saj le to omogoča pretakanja žive energije med ljudmi. 

 

Kot vse kaže bodo letošnji prazniki drugačni. Druženja in praznovanja z vsemi, ki jih imamo radi, ne bodo mogoča, a jih bomo pogrešali kot še nikoli. Tokrat nam bo tehnologija, ki nas v večini primerov oddaljuje, omogočala vsaj malo stika. A ker imamo letos več časa in ker smo po dolgih letih prvič spodbujeni k manj nakupovanja, si lahko pričaramo praznike drugače.

 

V dolgih zimskih večerih ne pozabite na zaprašene albume in digitalne fotografije, ki jih že dolgo niste pogledali; ob pregledovanju zaživijo spomini. Za prijatelje lahko naredimo jim pošljemo fotografije, ki so zaznamovale naše prijateljstvo.

 

Decembra si vzemimo več časa za novoletne voščilnice. Izdelamo jih lahko sami in uporabimo svojo ustvarjalnost in materiale, ki jih imamo doma, npr. lani prejete voščilnice ali papir za zavijanje daril. Nato poleg dobrih želja napišimo kako preživljamo te dni, kaj nas skrbi in česa se veselimo, ko bo epidemije konec, ter spodbudne misli.

Praznike si lahko pričaramo tudi z vonjem in okusom. Skuhajmo in specimo dobrote po receptih naših babic in spomini prijetnih praznovanj bodo preplavili naše stanovanje. Okus pa nas bo ponesel v preteklost, obudil prijetne občutke in nam pomagal najti svetlo stan življenja.

 

Okrasite si stanovanje in povabite praznično vzdušje k sebi domov. Ne kupite nove plastične jelke. Prav tako vam ni treba posekati drevesa. Lahko kupite smreko v loncu in jo po praznikih posadite v naravo. Tako boste ohranjali naš planet zelen. Okraske za zelenje in dom izdelajte doma in imeli boste res unikatno okrašeno stanovanje. Dom lahko okrasite s pušpanom ali kakim drugim okrasnim grmičevjem, ki ga imate med letom zunaj v loncu ali raste prosto. Okrasite pa lahko tudi grmovnico, ki jo imate pred vhodom ali na trati. 

 

Naj neuporabna darila ne končajo kot odpadki, zato vas tudi letos spomnimo na še nekaj Zero-waste daril. Najprej vas vabimo v centre ponovne uporabe, kjer lahko izdelkom z nekoliko domišljije podarite novo življenje. 

 

Namesto klasičnih daril lahko kupite vstopnice za kino, gledališče, opero, balet, koncert, galerijo, muzej, športne prireditve ali sobe pobega. Na ta način boste skupaj z bližnjimi ustvarjali lepe spomine. Prav tako lahko poklonite naročnino na ponudnike pretočne glasbe ali videa na zahtevo in omogočite prijateljem veliko zabave kar pri njih doma. 

 

Z novoletnimi zaobljubami želimo spremeniti naše navade v prihodnjem letu. To lahko naredimo tudi s tem, da se naučimo česa novega. Spodbuda je lahko tudi darilo v obliki tečaja tujega jezika, računalništva, tipkanja, kuhanja in različnih ročnih spretnosti.

 

Možnosti je res veliko. Pomembno je ne obupati. Ravno božični prazniki so prazniki upanja in rojstva novih začetkov. Letos imamo čudovito priložnost, da z res iskrenim srcem in čistimi nameni drug drugemu podarimo optimizem, upanje in radost. Naj vas navdihnejo tudi te besede:

Noben dan ni enak drugemu

in vsako jutro ima svoj posebni čudež,

svoj čarobni trenutek,

v katerem ponikajo stara stvarstva

in se rojevajo nove zvezde.

 

Jožica Peljhan, Infrastruktura Bled

Oglejte si tudi