Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Webinar z dr. Janom Bizjakom: Z znanjem in odnosom do manj invazivk in lepo urejenih zelenih javnih ter zasebnih površin

Preventiva je vedno enostavnejša, uspešnejša in cenejša kot kurativa in tudi pri skrbi za rastline ni nič drugače, pravi dr. Jan Bizjak iz Infrastrukture Bled d. o. o, ki s svojimi sodelavci vestno skrbi za hortikulturno urejenost blejske občine.

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske za Občino Bled že od leta 2014 izvaja projekt Proč z invazivkami. Vsako leto sodelujemo z različnimi strokovnjaki Društvom za varstvo okolja Bled, Zavodom za varstvo narave in Triglavskim narodnim parkom. V letošnjem letu smo se povezali z dr. Janom Bizjakom, ki nam je predstavil kako pomembna pri urejanju vrtov in prenosu invazivk je preventiva. Kako lahko s strokovnim pristopom pri načrtovanju in rednim izvajanjem določenih ukrepov preventivno poskrbimo za odsotnost invazivk, lep izgled parkov in drugih zelenih javnih in tudi zasebnih površin, dolgoročno pa znižamo stroške njihovega vzdrževanja.

Vsako leto sodelujemo tudi z učenci na Osnovni šoli prof. dr. Josipa Plemlja, kjer učencem predstavimo invazivke v teoriji in praksi. Verjamemo, da ozaveščenost mladih dolgoročno najbolj prispeva k boljšemu okolju. V sodelovanju z Društvom za varstvo okolja Bled vsako leto ob Blejskem jezeru odstranjujemo japonski dresnik. Odstranjevanje bo potekalo v maju ali juniju, takrat se nam lahko pridružite in se seznanite kako je najbolj efektivno odstranjevati rastišča dresnika.

V kolikor imate na svojem zemljišču težavo z invazivkami ali nam le želite javiti novo rastišče invazivk nas lahko pokličete na številko 04 581 34 02 ali nam pišete na nina.kobal@ragor.si.

Nina Kobal

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Oglejte si tudi