Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Varuh človekovih pravic je posloval na Bledu

Enkrat mesečno se varuh človekovih pravic Peter Svetina s svojimi sodelavci in sodelavkami odpravi na teren, kjer se sreča z ljudmi, ki menijo, da so jim kršene človekove pravice. V četrtek, 23. januarja, je prvič posloval na Bledu. Kot pravi, se na Varuha obrnejo ljudje, ki menijo, da so jim kršene človekove pravice. Ljudje, ki imajo pri Varuhu že odprt primer, na takšna srečanja ne morejo, saj so že v postopku.

 

V okviru poslovanja izven sedeža obiščejo tudi posamezne institucije, v občini Bled sta bili to blejska osnovna šola in Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bled, Bohinj in Železniki (MIR). 

Na šoli so predstavili tudi institut, ki deluje v okviru Varuha, to je zagovorništvo otroka. Na šoli so se že obrnili na sodelavke varuha, saj so se srečali s problemom, ko otrok potrebuje zagovornika.   

Velik problem MIR je, da ima premalo kadra. S tem je Varuh seznanjen, saj večinoma vse inšpekcije delujejo kadrovsko podhranjene, od teh služb se zahteva, da bodo delale učinkovito, ob enem pa pristojni ne zagotovijo dovolj denarja za njihovo delovanje. Kljub temu Varuh pričakuje, da bodo te službe delale skladno s predpisanimi postopki.

 

V dveh skupinah, ki sta jih vodila varuh Peter Svetina in njegov namestnik Miha Horvat je bilo deset pobudnikov, ki pa niso prihajali samo z Bleda pač pa s širše okolice. Na Varuha so se obrnili z različnimi vprašanji, od okoljskih do vprašanj o delovanju občine in državnih organov. Nekaj je bilo tudi pravnih nasvetov, saj se ljudje na Varuha zelo pogosto obračajo tudi s pravnimi vprašanji, zato je Varuh Občini Bled priporočil, naj uredi brezplačno pravno pomoč za svoje občane in občanke. 

 

Kot je še povedal varuh Peter Svetina je skupna ugotovitev nekaj zadnjih obiskov po občinah, da je po manjših lokalnih skupnostih problemov manj kot v na primer mestnih občinah. Župan Janez Fajfar se je Varuhu zahvalil za obisk na Bledu in dejal, da bo občina spoštovala njegova priporočila.

Oglejte si tudi