Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Varno obnašanje na ledu

Bled - V teh dneh, ko je marsikatera vodna površina zaledenela ali pa to pričakujemo, nam je Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR) posredovala študijo o izdelavi meril za zagotavljanje varnega gibanja po zaledenelih površinah, iz katere so na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje (pod zaporedno številko 87: http://www.sos112.si/slo/tdocs/naloga_87.pdf) povzeti napotki o tem, kako se izračuna dopustne obremenitve ledu, kako merimo debelino ledu, kako se varno gibamo  po zaledeneli vodni površini, kakšna je priporočljiva varnostna oprema in kakšno so postopki reševanja v primeru nesreče.

 Na spletni strani so povzeta le priporočila, saj posebnih predpisov, ki bi opredeljevali kdaj je zaledenela vodna površina dovolj varna NI: http://www.sos112.si/slo/page.php?src=sv1282.htm.

Iz URSZR sporočajo, da v skladu z Zakonom o varstvu pred utopitvami (8. člen) lokalne skupnosti dovolijo hojo, drsanje in druge dejavnosti na ledu le takrat, ko je zaledenela površina varna. Varnost zaledenele površine ugotavlja pravna ali fizična oseba, ki jo za to pooblasti lokalna skupnost. Prav tako je v pristojnosti lokalnih skupnosti določitev načina in pogojev za splošno rabo zamrznjenih vodnih površin in posebnih ukrepov za varstvo pred utopitvami.

 

Varno obnašanje na ledu

V vsakem primeru velja, da smo za svojo varnost odgovorni predvsem sami. Če bomo upoštevali temeljna pravila varnega obnašanja na ledu, se bomo lahko razmeroma varno gibali po njem.

-       Na led nikoli ne hodimo sami.

-       Preden se odpravimo na led, o tem obvestimo svoje bližnje, preverimo vremenske podatke, zlasti temperaturo in padavine.

-       Na ledeni ploskvi ocenimo debelino in barvo, preglejmo razpoke in poslušajmo poke.

-       Na led pojdimo vedno dobro pripravljeni in opremljeni.

-       Seznanimo se z ukrepi v primeru nesreče in preizkusimo osebno reševalno opremo.

Naša lokalna skupnost ima organizirano enoti za reševanje iz vode in na vodi

 

To pa sta PGD Bled na podlagi Uredbe o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč (Uradni list RS, št. 92/07, 54/09 in 23/11, 27/16) ter PRS Bled, ki je vključena kot enota CZ občine Bled. Vpokliče pa se jo v primeru nesreče na vodi po presoji vodje intervencije ali poveljnika CZ.

 

Postopki reševanja iz vode

 

Če se led pod nami vdre, poskusimo ostati mirni in zbrani. Razširimo roke in pokličimo na pomoč. Obrnimo se v smer od koder smo padli v vodo in skušajmo vreči vrv do najbližje osebe, ki nas lahko izvleče iz vode. Ko zlezemo na led, ne vstanimo takoj, temveč se nekajkrat zakotalimo stran od odprtine, sicer se led lahko ponovno vdre.

 

Če se sami pojavimo v vlogi reševalca, se ponesrečencu približajmo leže. Če pri sebi nimamo vrvi, skušajmo poiskati palico, kos obleke, desko, smučko ali karkoli, s čimer bi ponesrečenca lahko zvlekli iz vode.

 

Ko ponesrečenca izvlečemo iz vode, moramo preprečiti nadaljnje ohlajanje. Če je pri zavesti, ga preoblecimo v suha oblačila in mu ponudimo topel napitek.

 

V hladni vodi je podhladitev pogosta in hitra. Delovanje centralnega živčnega sistema se upočasni, prizadeti težko govorijo, pozneje postanejo zmedeni in se ne odzivajo več.

 

 

Takoj pokličimo pomoč na številko 112 in dispečerju posredujemo naslednje podatke:

 

•KDO kliče

 

•KAJ se je zgodilo

 

•KJE se je zgodilo

 

•KDAJ se je zgodilo

 

•KOLIKO je ponesrečencev

 

•kakšne so POŠKODBE

 

•kakšne so OKOLIŠČINE na kraju nesreče

 

•kakšno POMOČ potrebujete.

 

 

Oglejte si tudi