Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Posvet za sobodajalce na temo Register nastanitvenih obratov

Turistično društvo Bled je ob skorajšnji uvedbi Registra nastanitvenih obratov organiziralo posvet za sobodajalce, na katerem so sodelovali predstavniki AJPES, Generalne policijske uprave in SURS.

Podlaga za vzpostavitev Registra nastanitvenih obratov sta v juliju 2016 sprejeta Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o gostinstvu (ZGos-D) in Zakon o prijavi prebivališča (ZPPreb-1). Z vzpostavitvijo registra AJPES sledi viziji postati osrednji registrski organ v državi ter hkrati vir zanesljivih in ažurnih podatkov o vseh vrstah poslovnih subjektov. Obenem pa vzpostavitev registra pomeni bistveno poenostavitev poročanja v turizmu, odpravo administrativnih ovir, zbiranje podatkov na uporabniku prijazen način in bolj učinkovito zagotavljanje podatkov zainteresanim uporabnikom in javnosti.

 

Zavezanci morajo »obstoječe« nastanitvene obrate vpisati v Register nastanitvenih obratov v prehodnem obdobju med 1. 12. 2017 do najkasneje 28. 2. 2018. Zavezanci, ki so že poročali Policiji, SURS in občinam po starem sistemu, morajo v prehodnem obdobju podatke o gostih in prenočitvah začeti poročati preko spletne aplikacije eTurizem ali preko spletnega servisa AJPES s prvim dnem naslednjega meseca po vpisu v register (torej s 1. 1. 2018, 1. 2. 2018 ali 1. 3. 2018). Novi zavezanci začnejo poročati z dnem vpisa v register.

 

Podrobnosti in informacije o prijavi na portal AJPES, postopku vpisa nastanitvenega obrata v Register nastanitvenih obratov preko spletne aplikacije in postopku poročanja o gostih in prenočitvah v aplikaciji eTurizem najdete na spletni strani Turističnega društva Bled – www.td-bled.si

 

Vanja Piber

Oglejte si tudi