Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
14°C
0°C
Oceni objavo

Teden kulturne dediščine in Evropski dnevi kulturne dediščine na Bledu

Letošnji DEKD in TKD, ki so se uradno začeli 22. septembra na Bledu s svečanim odprtjem, posvečenim zgodovini Bleda, so prinesli več kot štirideset dogodkov. Osrednja slovesnost je bila namenjena humorni predstavitvi petih dogodkov iz blejske zgodovine, ki so tako ali drugače ostali v spominu. Na platnu Festivalne dvorane Bled in na njenem odru so obiskovalci v kratkih filmih in z odrsko predstavitvijo spoznali, kako je nastala darovnica leta 1004, v kateri je Bled prvič omenjen, obisk Primoža Trubarja na gradu, legendo o pogumnih Blejkah in ropanju Napoleonove vojske, Riklijevo zdravilstvo ter kralja Karađorđevića.

Teden in dneve dediščine je odprl minister za kulturo Dejan Prešiček, občinstvo pa sta nagovorila župan Janez Fajfar in generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Jernej Hudolin.

Janez Fajfar je spregovoril o bogati dediščini Bleda, ki sega globoko v začetek srednjega veka, ko je bil zgrajen Blejski grad in leta 1004 Bled v pisnih virih tudi prvič omenjen. Med ponos Bleda sodita tudi bogata sakralna dediščina in blejske vile, ki so nastajale v različnih obdobjih in v različnih arhitekturnih slogih.

Sledilo je več kot štirideset prireditev po celem Bledu, kar pomeni, da je sam Bled organiziral kar desetino vseh slovenskih prireditev ob letošnjih dnevih.  

Oglejte si tudi