Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
0°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

Stekel promet po severni razbremenilni cesti

Na Bledu se je 10. julija ob 11. uri in 30 minut pisala zgodovina.

Pred letom in nekaj dnevi se je na Bledu začela gradnja severne razbremenilne ceste, 10. julija pa so severno obvoznico, kot cesti pravijo domačini, sprostili za promet. Dogodka se je udeležil tudi minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič, saj mu Blejci priznavajo, da ima za njeno izgradnjo kar precej zaslug.  Kot je povedal minister, leta 2014, ko so projekt resneje zagrabili, denarja v državnem proračunu ni bilo, zato je Občina Bled sama začela s postopki in pripravami na gradnjo. Denar se je nato našel tudi na državni strani in lani junija je gradnja končno stekla.

Blejski župan Janez Fajfar ne skriva veselja, z njim skupaj pa tudi domačini, posebej tisti, ki živijo na Prešernovi, v Gradu, na Rečici, na Partizanski in v Zasipu, saj se bo kakovost njihovega bivanja precej izboljšala.

Minister Gašperšič je glede južne razbremenilne ceste povedal, da potekajo odkupi zemljišč in da še vedno velja, da bodo prve lopate zasadili jeseni prihodnje leto.

 

Dela na osrednjih dveh fazah severne razbremenilne ceste na Bledu v dolžini 2,65 km, ki so se začela junija 2017, gredo h koncu. Vrednost trenutnih gradbenih del je 4,2 milijona evrov. Na novo so zgradili štiri mostove in dva prepusta, tri kilometre mešanih površin za pešce in kolesarje, nizko- in srednjenapetostno elektroenergetsko javno infrastrukturo, fekalno in meteorno kanalizacijo, javno razsvetljavo, telekomunikacijske vode ter skoraj obnovili kilometer magistralnega vodovoda. Uradna otvoritev ceste bo predvidoma 9. septembra, ko bodo dejansko zaključena vsa spremljevalna dela ob cesti ali izven nje ter pridobljeno dokončno uporabno dovoljenje. Trenutno je cesta, ne glede na prevoznost, uradno še gradbišče. Blejski župan Janez Fajfar ne skriva zadovoljstva ob tem, da bo do sedaj največji cestni projekt v občini končan. Severna razbremenilna cesta bo razbremenila promet skozi center Bleda v smeri Blejskega gradu, Gorij in Pokljuke. Skupaj s predhodnima obnovama Seliške in Rečiške ceste, krožiščem na Ljubljanski cesti, odkupi zemljišč, stroški investicijske in projektne dokumentacije ter zemljišč je vrednost do sedaj izvedenega slabih 8 milijonov evrov, od katerih je dobrih 80 % financirala Direkcija RS za infrastrukturo, manjši delež pa Občina Bled.

RP

Oglejte si tudi