Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
0°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

RIKLIJEV DAN ob 20.letnici ZDRAVE ŠOLE

V toplih, prijetnih septembrskih dneh smo učenci in učitelji z gosti ustvarili RIKLIJEV DAN.
Poti so nas vodile na vzpetino Straža, kjer smo na platoju pod vodstvom učiteljev tako kot v času Arnolda Riklija  njegovi obiskovalci in pacienti izvajali gimnastične vaje.

Zaželeli smo si malice. Na vrhu Straže nas je pričakala riklijanska: kruh, namazan z maslom in medom, toplo mlekom, za kar so poskrbele kuharice s hišnikoma. Tudi jabolka so se nam zelo prilegla.

Pridružil se nam je župan Janez Fajfar in nam natrosil, kot zgodovinar, etnolog in velik ljubitelj Bleda, nekaj zanimivosti o tem posebnežu Arnoldu Rikliju.

V sosednjem gozdičku so se prvošolci  sproščajo ob gongih  Mine Kunstelj.

Okrepčani in sproščeni smo se napotili do Riklijevega spomenika. Pričakali so nas učenci igralci, preoblečeni v riklijeve obiskovalce in Riklija, ter nas skupaj z igralcem Lojzetom Ropretom popeljali v čas pred več kot sto leti.

Kar nismo se mogli posloviti od lepot, ki so nas obdajale.

Učenci razredne stopnje so razigrano stekli po travnatem smučišču do vznožja Straže, kjer nas je pričakala Nika Teran z zanimivimi informacijami o našem telesu. Četrtošolci in petošolci so se lahko okrepčali z dobro riklijansko juho, ki so jo zanje skuhali in pripeljali iz Hotela Ribno.

Starejše učence smo popeljali z vrha Straže v drugo smer proti Mlinem in potem v Veliko Zako. Tu smo več izvedeli od dr. Zonika in Nike Teran, kako naj živimo, da ne zbolimo.  Učenci so oblikovali ekipe tekmovalcev in se preizkusili med seboj v različnih fizičnih spretnosti pod vodstvom športih učiteljev.

Prijetno razgibani in  utrujeni smo se vrnili pred šolo.

Zelo pomembno je, da kaj od tega, kar smo zvedeli od Arnolda Riklija, pobudnika zdravega, preprostega in skromnega načina življenja, vnašamo tudi v svoja življenja, je zapisala Vodja Zdrave šole, gospa Alenka Weithauser.     

» Voda je seveda koristna, še bolj zrak, in največ svetloba.«   Arnold Rikli

                                                                       

Oglejte si tudi