Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
0°C
JUTRI
15°C
-3°C
Oceni objavo

Slavnostni koncert Policijskega orkestra z gosti ob zaključku Avsenikovega leta

29. novembra bosta na Bledu kar dva razloga, da se odpravite ven, poleg prižiga lučk na Jezerski promenadi, ki bo ob 17h, bo to še slavnostni koncert ob zaključku Avsenikovega leta, ki bo ob 19h v Festivalni dvorani Bled. Koncert nosi naslov Veter nosi pesem mojo. 

Leto bratov Avsenik poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, s čimer Urad predsednika republike izkazuje podporo delu bratov Avsenik in slovenskemu godbeništvu.

Zveza slovenskih godb je leto 2019 v spomin na brata Avsenik določila za leto bratov Avsenik. V počastitev jubileja je ob sodelovanju vseh slovenskih godb, ki so v svoje redne letne programe uvrstile priredbe Avsenikovih skladb, nastal poseben slavnostni dogodek. Orkester slovenske policije s solisti bo na koncertu zaigral priredbe skladb bratov Avsenik, ki jih sicer ne slišimo v vsakodnevnih repertoarjih slovenskih godb.

Na področju prepoznavnosti slovenske kulture v tujini sta glasba bratov Avsenik in slovensko godbeništvo močno povezana. Slovenske godbe, ki po kakovosti sodijo v sam svetovni vrh, programsko izvajajo vse od klasike, preko zabavnih do narodnozabavnih skladb. Godbeništvo se s svojimi številnimi priredbami skladb bratov Avsenik dnevno pridružuje množici izvajalcev, ki kulturno posredujejo in predstavljajo to slovensko posebnost tako na domačih kot tujih odrih. Predvsem pri glasbi bratov Avsenik je opazno, da jo naše godbe v tujini najraje prikažejo kot »domačo« glasbo. Zaradi tega jo marsikdo dojema kot najpomembnejši glasbeni izvoz in glasbeno značilnost Slovenije. Vsaka skladba od izvajalca zahteva, da jo stilsko pravilno in korektno izvede. Kljub temu, da glasba bratov Avsenik na prvi pogled izgleda enostavna, v sebi »skriva« številne glasbene posebnosti in jo zaradi tega lahko enačimo z vsemi glasbenimi žanri.

Na fotografiji: Slavko Avsenik leta 1963, vir: wikipedia

Zavod za kulturo Bled in RP

Oglejte si tudi