Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
4°C
JUTRI
15°C
-2°C
Oceni objavo

Sedemdeset odstotkov Evropejcev bi potovalo

Evropska potovalna komisija je objavila sedmo poročilo namenjeno spremljanju kratkoročnih potovalnih namer znotraj Evrope. Raziskavo izvaja na desetih največjih evropskih trgih, nanaša pa se na odnos do potovanj v naslednjih šestih mesecih, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije.

 

Delež Evropejcev, ki nameravajo potovati v naslednjih šestih mesecih, se je dvignil na najvišjo raven do zdaj, in sicer na 70 %. Polovica (51 %) vprašanih Evropejcev si v naslednjih šestih mesecih želi potovati v drugo evropsko državo, dobra tretjina (36 %) vprašanih pa bi raje dopustovala v domači državi.

 

Večina (71 %) bo v naslednjih šestih mesecih potovala prostočasno, 19 % z namenom obiskati prijatelje in družino, 6 % pa namerava potovati v poslovne namene. Evropejci s potovanj najbolj pogrešajo uživanje življenja v sproščujočem okolju, pobeg pred vsakdanjikom in pa druženje z družino in prijatelji.

 

Evropejci za potovanja, ki jih načrtujejo do vključno oktobra, kažejo največji interes za počitnice na morju. Več kot polovica (58 %) takih, ki bodo odšli na počitnice na morje, bo na potovanju potrošila več kot 1.000 EUR. Na naslednjem potovanju 30 % načrtuje ostati od 4 do 6 noči, sledi 28 % takih, ki bodo prenočili od 7 do 9-krat.

 

Za tretjino vprašanih najbolj zaskrbljujoče točke dotika ostajajo potovanje z letalom in transferji znotraj destinacije. Posledično kar 39 % Evropejcev pravi, da se bodo na naslednje potovanje odpravili z avtomobilom. Ključna skrb, povezana s potovanji, ostaja ukrep karantene, ki mu sledi število COVID-19 primerov na destinaciji ter strah pred okužbo med potovanjem.

 

Kar  64 % Evropejcev navaja tudi, da so strogi zdravstveni in varnostni protokoli na destinaciji ključni za varnejšo in bolj sproščeno potovalno izkušnjo.

Vzpostavitev EU digitalnega COVID potrdila v kombinaciji s cepljenjem krepi potovalni duh Evropejcev. Uvedba evropskega digitalnega potrdila je bila med Evropejci zelo dobro sprejeta, saj kar 57 % meni, da bo ta certifikat olajšal njihova potovanja. Večina (57 %) Evropejcev se bolj optimistično glede načrtovanja potovanj sicer počuti po zaslugi uvedbe cepljenja. Podatki raziskave kažejo, da ima cepljenje neposreden vpliv na rezervacijo potovalnih aranžmajev, saj več kot polovica (54 %) namerava potovati po cepljenju proti COVID-19.

Oglejte si tudi