Logo MojaObčina.si

Bled

DANES
17°C
9°C
JUTRI
20°C
14°C
Deli
3165

Rumi in kapitan, Saša in Ejti

Na tej obli vsi smo nit,
ptica, človek, maček, kit,
ljubezen nas v eno spleta
za mir in blagor našega planeta!

17. maja so v blejski festivalni dvorani odprli razstavo originalnih slik, ki so del pesnitve za otroke Rumi in kapitan avtorice Saše Pavček. Slike so delo Ejti Štih. Po več kot šestdesetih letih se je tako ponovilo sodelovanje, ki sta ga takrat s slikanico Juri Muri v Afriki spletla Sašin oče Tone Pavček in Ejtina Mati Melita Vovk.  

Delo je izšlo pri založbi Miš, kjer so zapisali:

Barka pluje po sinji morski gladini, na njej so kapitan Adrijan, neustrašna in srčna psička Rumi ter mačja scrkljanka Aba. Sprva mirno plovbo razburka neurje in ko na obzorju končno zagledajo kopno, so prepričani, da je konec vsega hudega. Toda kdo so brodolomci, ki se stiskajo na skalah bližnjega otoka? Rumi skoči v vodo in zagleda dva otroka s culico in lačnim mačkom. Adrijan in posadka so odločeni, da tujcem pomagajo. Vendar je pot do rešitve dolga. Kdo sta otroka in od kod prihajata? Zakaj nimata dokumentov? Bo hrabri posadki uspelo pretentati pirate in kar je najpomembnejše – jim bo uspelo prepričati policista?

Vsestranska umetnica Saša Pavček nas v otroški pesnitvi Rumi in kapitan odpelje na napeto literarno popotovanje po razburkanih vodah poguma, srčnosti in igrivosti. Psička Rumi – junakinja današnjega časa – zmore rešiti življenja vojnih žrtev, očistiti zemljo in peti. Pesnica je z delom spisala odo miru, človečnosti in hrabrosti, ki kar prekipeva od življenja in ljubezni do sočloveka in živali. Pesnitev se v hudomušnem slogu pomorske dogodivščine dotakne tako vprašanja onesnaževanja okolja kot aktualne problematike beguncev in z njo povezanega vsesplošnega pomanjkanja sočutja.

Saša Pavček je po predstavitvi dejala, da je, ko je iskala ilustratorja, takoj pomislila na Ejti, saj se ji je le ta usedla v srce s svojo razstavo, posvečeno beguncem, ki je bila na ogled v stari Ljubljani. Ejti pravi, da potem, ko jo je Saša poklicala, nikoli ni bilo dvoma, da ne bi sodelovala. »S tušem in barvicami nimam potrpljenja, naredila sem velike slike na platno, ne klasičnih ilustracij,« pravi Ejti. Teh je 30. Ejti Štih sicer živi in dela v Boliviji, njena mati, Melita Vovk, pa je častna občanka Občine Bled.

Razstava je v preddverju Festivalne dvorane Bled na ogled do 31. maja, vsak dan od 17. do 19. ure.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi