Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Res znamo (in želimo) ločevati odpadke?

Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Bled, Bohinj in Železniki je danes dopoldne ob prisotnosti delavca javnega podjetja Infrastruktura Bled opravil nadzor nad odlaganjem odpadkov. Pod drobnogled so vzeli eko otok Vezenine Bled, kjer sicer delavci Infrastrukture zaznavajo največ kršitev. Inšpektorica Maja Zupanc je povedala, da so takšni nadzori redni del nalog, ki jih opravlja inšpektorat, da pa skoraj vedno najdejo odpadke, ki so odloženi nepravilno. Nekateri kršitelji v nepravilno odložene odpadke odložijo tudi kakšno osebno pošto ali celo dokumente, po katerih jih potem lahko prepoznajo. Kazni za nepravilno odložene odpadke so visoke – za občane 400 evrov, za pravne osebe 1400 evrov. 

 

Večina občank in občanov natančno ločuje odpadke, kljub temu pa smo v zabojnikih za embalažo, kamor sodijo plastika in pločevinke, našli marsikaj, predvsem je v oči stopala odvržena hrana. »Med nepravilno odloženimi odpadki najdemo marsikaj, od avtomobilskih gum, igrač, oblek, celo termoakumulacijske peči, do hrane in nevarnih odpadkov,« pravi Matic Račič z Infrastrukture. Res je, vsi smo zmotljivi in včasih se pač zmotimo, vendar ko je v embalaži toliko hrane, kot smo jo opazili ob nadzoru, to ne more biti naključje.

 

Zbirni center javnega podjetja Infrastruktura je lahko dostopen in tja lahko občani in občanke pripeljejo katerekoli odpadke. Ekološki otoki so po vseh vaseh in prav tako lahko dostopni, skratka sistem je narejen tako, da je za uporabnika kar najbolj prijazen in preprost. Če sta kadarkoli v zadregi, kam odložiti kakšen odpadek, lahko obiščete spletno stran Infrastrukture Bled (https://www.infrastruktura-bled.si/sl/Dejavnosti/Odpadki), kjer najdete podrobna navodila o ločevanju, lahko pa tudi pokličete na Infrastrukturo, kjer vam bodo radi pomagali.

 

Nepravilno odloženi odpadki pa na koncu tudi stanejo, in to vse. Javno podjetje namreč npr. zabojnike z embalažo preda podjetju Saubermacher, ta pa Infrastrukturi zaračuna dodatne stroške oziroma kazen. Na koncu se to pozna na naših položnicah!

Oglejte si tudi