Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
-2°C
JUTRI
12°C
1°C
Oceni objavo

Programi Medgeneracijskega centra Bled

PROGRAMI MEDGENERACIJSKEGA CENTRA BLED

 

           

NA PROGRAME SE JE POTREBNO PREDHODNO  PRIJAVITI NA:

 

hana.premrl@guest.arnes.si, 040 284 550 

 

 

 

 

BREZPLAČNI PROGRAMI:

 

PAMETNI TELEFONI, izvajalka Petra Dermota

Trajanje: 10 ur, OŠ Bled

Na začetnem programu se boste spoznali s pametnim telefonom, uporabo osnovnih aplikacij za klicanje, pošiljanje SMS in MMS sporočil, uporabo fotoaparata, brezžičnega omrežja,…  

 

NADALJEVALNI TEČAJ RAČUNALNIŠTVA, izvajalka Petra Dermota

Trajanje 16 ur, OŠ Bled.

Nadaljevalni program računalništva je namenjen vsem, ki že imajo osnovna znanja iz računalništva.

 

SOCIALNA OMREŽJA, izvajalka Petra Dermota

Trajanje: 4,5 ur, OŠ Bled.

Program je namenjen vsem, ki računalnik že znate uporabljati in bi svoje znanje radi nadgradili ter podrobneje spoznali socialna omrežja.

 

OBLIKOVANJE LETAKOV, izvajalka Petra Dermota

Trajanje 4,5 ur, OŠ Bled Na zelo preprost način se boste naučili, kako biti svoj lastni oblikovalec letakov, plakatov in vabil!

 

IZDELAVA SPLETNE STRANI, izvajalka Petra Dermota

Trajanje: 12 ur, OŠ Bled

Za izdelavo spletne strani je bilo včasih potrebno poznavanje programskega jezika. Danes temu ni več tako. Potrebujemo le kvalitetno vsebino, fotografije in prosti čas!

 

NADALJEVALNI TEČAJ EXCELA, izvajalka Petra Dermota

Trajanje: 12 ur, OŠ Bled

Program je namenjen vsem, ki orodje Excel že znate uporabljati in bi svoje znanje radi nadgradili ter podrobneje spoznali.

 

ANGLEŠKA KONVERZACIJA Z NARAVNO GOVORKO, izvajalka Caroline Ann Bernik

Trajanje 20 ur, četrtki od 17.00 do 18. 30, začetek 3.10. 2019, Ledena dvorana Bled.

V programu angleške konverzacije se bomo posvetili zlasti besedišču. Obravnavali bomo najrazličnejše teme, se pogovarjali in se urili v sporazumevanju.

 

 

ANGLEŠČINA 1, izvajalka Caroline Ann Bernik

Trajanje 20ur, četrtki od 18.45 do 20.15, začetek 3.10. 2019,  Ledena dvorana Bled.

Program je namenjen začetnikom in vsem, ki bi želeli obnoviti znanje.

 

 

DROBNI NASVETI ZA ZDRAV PRIDELEK V SADNO ZELENJAVNEM VRTU, izvajalec Jan Bizjak, Knjižnica Blaža Kumerdeja Bled

10.10.2019 Stare sorte travniških sadovnjakov; zapuščina preteklosti, bogastvo prihodnosti

Zlata pramena, carjevič, gorenjska voščenka, jonatan, krivopecelj, kosmač so le nekatere izmed mnogih starih sort jablan v travniških sadovnjakih, ki že desetletja pa tudi stoletja lepšajo našo čudovito podeželsko krajino. Kdaj jih obiramo in do kdaj jih lahko skladiščimo, katere so njihove dobre in katere malo manj dobre lastnosti ter kje lahko kupimo sadike posameznih sort so le nekatere od tematik, ki se jih bom dotaknil v svojem predavanju, na katerem boste marsikatero od okusnih starih sort jabolk lahko tudi poskusili.

 

14.11.2019 Razstava in degustacija starih in novih sort jabolk

Jabolko je kralj sadežev, saj pri nobeni drugi sadni vrsti oziroma sadežu ne boste našli tako široke palete okusov in arom na eni ter tako obsežne obstojnosti in uporabnosti na drugi strani. Okus sadeža poleg občutljivosti oziroma odpornosti sorte predstavlja  najpomembnejši dejavnik pri izboru oziroma nakupu sadik, ki jih vključimo v svoj domač sadni vrt. Vabljeni na zanimivo in okusno predavanje, na katerem boste s pomočjo degustacije starih in novih  sort jabolk lažje oblikovali seznam sadik zaželenih jablan na vašem vrtu oziroma sadovnjaku.

 

 

KOZMIČNI ZDRAVILNI ZVOKI IN NOTRANJI SMEHLJAJ, izvajalka Marcela Boben

Trajanje 21 ur, Ledena dvorana Bled.

Jogijsko dihanje ali pranayama ter kozmični zdravilni zvoki kot osnovna dihalna metoda v taoističnih sistemih samozdravljenja so več tisoč let stare tehnike vzpostavljanja energetskega ravnovesja v telesu. Spoznali boste dihalne tehnike, ki nas poživijo, osvežijo ter tehnike, ki nas pomirijo in sprostijo. Naučili se bomo šest zdravilnih zvokov, katerih vibracije spodbujajo zdravje notranjih organov, čustveno ravnotežje in preprečujejo bolezni.   

 

 

KVAČKARIJE, izvajalka Tjaša Schindler,

Trajanje 30 ur, vsak drugi četrtek od 9.00 do 10. 30, začetek 4.10. 2018, Ledena dvorana Bled.

V programu bomo spoznali osnove kvačkanja, naučili se bomo pravilno brati navodila. Znanje bomo nadgrajevali z raznovrstnimi izdelki.

 

TEČAJ ŠIVANJA ZA ZAČETNICE, izvajalka Andreja Jakun

Trajanje 15 ur, Ledena dvorana Bled.

Namenjen je popolnim začetnicam v šivanju. V programu bomo spoznali stroje in materiale, izdelali prevleko za blazino, pogrinjek za mizo, košarico za kruh, toaletno torbico, šal in preprosto kapo.

 

 

POSAMEZNE ŠIVILJSKE DELAVNICE: izvajalka Andreja Jakun,

Trajanje 12 ur, Ledena dvorana Bled.

Na posameznih delavnicah bomo šivali: nahrbtnik (3 ure), torbo na preklop (4 ure), drobižnice z okvirjem (2 uri). Obvezno je predhodno znanje.

 

NAZAJ K NARAVI, izvajalka Alenka Kleindienst Endliher

Trajanje 6ur, Ledena dvorana Bled.

IZDELAVA NARAVNIH OVOJEV ALI FOLIJ ZA SHRANJEVANJE IN NAKUPOVANJE HRANE

Na praktični delavnici bomo izdelali krpe iz čebeljega voska in si ogledali še ostale načine uporabe tovrstnih krpic. To je odlična alternativa plastičnim folijam. Vanje lahko ovijete živila, sendvič, kruh, sir in prigrizke.

 

ZAČETNI PROGRAM KERAMIKE, izvajalka Tanja Peternel

Trajanje 21ur

V programu bomo s pomočjo različnih tehnik izdelali ploščico Bled, okvir za sliko, magnet, uhane.

 

IZDELAVA KOŠAR IZ VRBOVIH VEJ, Petra Golinar in Tanja Legat

Trajanje: 9 ur, oktober

Na delavnici bomo izdelovali košare iz vrbovega šibja.

 

 

 

JUTRANJA TELOVADBA 1000 GIBOV Z DRUŠTVOM ŠOLA ZDRAVJA.

Trajanje: Od 1.9.2018 do 31.5.2019, vsak dan  z izjemo nedelje ob 8.00 in od 1.6. do 31.8. 2018  ob 7:30 na Olimpijskem trgu pred Ledeno dvorano na Bledu.

Vadba poteka 30 minut, stoje. Za udeležbo na telovadbi ne potrebujete predhodne kondicijske pripravljenosti, drage športne opreme ali polne denarnice. Vaje so preproste in primerne za vsakogar, izvajate jih po svojih zmožnostih in sposobnostih.

 

 

MOŽGANSKA AEROBIKA, izvajalka Ana Samsa,

Trajanje 12 ur, Društvo upokojencev Bled

Svoj spomin lahko urimo, izboljšujemo in krepimo vse življenje, pri katerokoli starosti, enako kvalitetno. Z redno uporabo se bo vaš spomin izboljšal, poleg tega pa se bomo družili, kar pomeni, da bomo ustvarili socialno mrežo, ki je ena izmed faktorjev, ki dobro vpliva na naše možgane in sodi v zdrav način življenja.

 

ANGLEŠČINA, izvajalka Metka Smolej

Trajanje: 18 ur, Društvo upokojencev Bled

V nadaljevanju začetnega tečaja angleščine bomo vadili štiri spretnosti: branje, razumevanje, govor in pisanje, s poudarki glede na različne situacije.

 

PROGRAM VARNE VOŽNJE, Izvajalec Gregor Solce

Ledena dvorana Bled.

V programu bomo obnovili znanje o prometnih predpisih in se posvetili krožiščem. Tisti, ki boste pridobljeno znanje želeli preizkusiti tudi v praksi, se boste lahko prijavili na praktično polurno vožnjo.

 

 

 

 

 

 

 

PLAČLJIVI PROGRAMI

 

OTROŠKA ŠOLA SLIKANJA, izvajalke Sergeja Ažman Lapajne, Ana Marija Kovač, Kara Kalajžič, Romana Žitko, Biserka Lazar in  Hana Premrl

Trajanje 30ur, enkrat tedensko, OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled  CENA 70 EUR.  

Otroška šola slikanja je preverjena šola slikanja, ki deluje v Avstriji že več kot 50 let. Namenjena je otrokom med 6 in 11 letom starosti. Otrok na tečaju riše poljubne motive, ki so plod njegove domišljije. Otrok ima pri slikarskem postopku vedno glavno besedo, ob tem se razvija in spodbuja njegova kreativnost in domišljija. Otrok je zelo aktiven, on je tisti, ki zastavlja vprašanja o svoji sliki. Učitelji, prostovoljci  imajo vlogo in cilj, da otroke usmerjajo k iskanju motivov, idej ter premisleku o slikanju in slikarstvu. Otroci bodo risali na slikarskih stojalih na formatu v velikosti 70x100 cm ter z osnovnimi barvami. Ob koncu tečaja sledi razstava del. S programom začnemo oktobra in bo trajal do konca maja.

 

ŠOLA RISANJA IN SLIKANJA Z AKADEMSKO SLIKARKO LUČKO ŠPAROVEC,

Trajanje: enkrat tedensko od 16.30 do 18.45, začetek 17.9.2018,  Ledena dvorana.

Cena 40 EUR na mesec, letno 400 EUR.

Program je zasnovan za celo leto in se izvaja kontinuirano po v naprej določenem programu. Delo poteka v manjši skupini največ sedem udeležencev, saj mentorica poudarja individualen pristop. Otroci bodo v okviru celoletne šole spoznali različne risarske ter slikarske tehnike in pomen risanja in slikanja kot osnove za vse druge likovne dejavnosti. Razvijali bodo lastno likovno govorico in predstavili likovni zapis v osebnem slogu. Razvijali bodo kreativnost ter se izpopolnjevali v ročnih spretnostih. Kreativnost otrok je zelo pomembna, zato se na tečaju izvaja individualni pristop dela z otroci. Cilj šole je spodbujati otrokovo ustvarjalnost skozi proces spoznavanja likovne umetnosti.

 

TEČAJ IZDELAVE MOZAIKA NA MREŽICO, izvajalka Urška Ambrožič Potočnik

Trajanje 30ur, Ledena dvorana Bled

Cena: 50 EUR

Na tečaju bomo naredili mozaik na mrežico, ki je osnova pri vsaki izdelavi ambientov ali drugih mozaičnih projektov, v katere vnašamo mozaični dekor. Spoznali boste več faz dela, od kreiranja ideje, sestavljanja tovrstnega mozaika do ambientalnega umeščanja. Tečaj je primeren za vse, starejše od 15. let.

 

TEČAJ IZDELAVE DEKORATIVNE 3D MOZAIČNE SLIKE Z RAZNOVRSTNIMI MATERIALI (neprosojni stekleni mozaik, porcelan, keramične ploščice), izvajalka Urška Ambrožič Potočnik

Trajanje 30ur, Ledena dvorana Bled

Cena: 50 EUR

Na tečaju ste dobrodošli vsi, starejši od 15 let. Pregledali bomo različne materiale, ki so primerni za mozaik in njihovo kombiniranje med seboj. Namen tečaja je, da se naučite kombinirati med seboj materiale, ki so različni in drugačnih debelin – izdelali bomo 3D mozaik. Narisali ali izbrali si bomo želene dizajne, katere bomo prenesli v mozaično sliko in jo na koncu še zafugirali.

 

 

 

ITALIJANŠČINA 1 A1/1, izvajalka Lea Novak Kolman,

Trajanje 24ur, ponedeljki od 16.45 do 18.15, Visoka šola za hotelirstvo in turizem Bled.

Cena 70 EUR

Naučili se boste povedati osnovne stvari o sebi, opisati svoj dan in razumeli boste osnovna navodila. V začetni stopnji se postavijo osnovni temelji slovnice: samostalnik, pridevnik, členi ter uporaba sedanjika. Udeleženci ne potrebujete nobenega predznanja.

 

 

NEMŠČINA1, izvajalka Tina Papler

Trajanje:  24 ur, Ledena dvorana Bled

Cena: 70 EUR

Na začetnemu tečaju boste osvojili osnove nemškega jezika. Naučili se boste predstaviti sebe in druge, kako naročiti hrano in pijačo, kako vprašati za pot in še mnogo več.

 

NEMŠČINA 2, izvajalka Tina Papler

Trajanje:  24 ur, Ledena dvorana Bled

Cena: 70 EUR

Program je namenjen  tistim, ki so se z nemščino že srečali in želijo svoje znanje obnoviti in nadgraditi. Po kratki obnovitvi osnov bomo prešli na bolj zahtevne teme ter se naučili pisati razne besedilne vrste.

 

ZAČETNI TEČAJ RUŠČINE A1, izvajalka Anžela Gregorc

Trajanje:  24 ur, Ledena dvorana Bled

Cena: 70 EUR

Program boste pričeli s pisanjem in branjem ruske abecede. Obravnavali boste naslednje teme: spoznajte se, predstavitev sebe in drugih, vsakdanje življenje (obisk restavracije, trgovine, mesta). Naučili se boste imena dni, mesecev, letnih časov, številk. Spoznali se boste z rusko kulturo, tradicijo in kuhinjo. S pomočjo dialogov in iger vlog boste usvajali novo besedišče. Pri slovnici se boste srečali s časi, z vprašalnicami, sklanjanjem samostalnika ter spreganjem glagolov.

 

NADALJEVALNI TEČAJ RUŠČINE A1/2, izvajalka  Anžela Gregorc

Trajanje:  24 ur, Ledena dvorana Bled

Cena: 70 EUR

Nadaljevalni tečaj ruskega jezika za hotelirje, gostince in vse, ki so povezani s turizmom. Nadgradili bomo dosedanja znanja ruščine ter spoznali specifično terminologijo, ki je potrebna za učinkovito komuniciranje z rusko govorečimi strankami. Veliko pozornosti bomo namenili konverzaciji.

 

VADBA ZA HRBTENICO, izvajalka Marjeta Žerovc

Trajanje ob torkih in petkih od 9.00 do 10.00, začetek 1.10.2019

24 obiskov: 30 EUR in 12 obiskov 15 EUR

Z vajami za hrbet boste okrepili hrbtne in trebušne mišice, ki vplivajo na telesno držo, razgibali sklepe hrbtenice in okončin in se naučili vzravnane in pravilne drže. Vaj se boste lotili postopoma, brez naprezanja in predvsem redno.

 

 

NIRVANA FITNESS, Petra Pretnar, ob ponedeljkih in sredah od 19:00 do 20:00, 30 eur, začetek 2.10.

Kombinacija pilatesa, joge ter ritmičnega dihanja. Zelo dobra prosti stresu in splošni utrujenosti. Za čvrsto in gibljivo telo. Primerna je za vse generacije.

FUNKCIONALNE VADBE, Petra Pretnar, ob ponedeljkih in sredah od 20:00 do 21:00, 30 eur, začetek 2.10.

Funkcionalne vadbe-krepilne vadbe za pridobitev moči in izboljšanje telesne pripravljenosti. Primerna je za vse generacije.

 

 

 

 

Oglejte si tudi