Logo MojaObčina.si

Bled

DANES
11°C
-1°C
JUTRI
11°C
-2°C
5440

Primož Trubar na Blejskem gradu

Zavod za kulturo Bled, v sodelovanju z Občino Bled,  evangeličansko cerkvijo AV v Republiki Sloveniji in z murskosoboško podružnico Slovenskega protestantskega društva, v nedeljo, 10. oktobra, ob 12. uri na Blejskem gradu pripravlja odkritje posebnega obeležja Primožu Trubarju.  

Ob 12. uri bo v Viteški dvorani predstavitev eseja, ob 12.30 pa odkrije posebnega obeležja Primožu Trubarju.

Slovesnosti se bodo udeležili tudi predstavniki evangeličanske cerkve in Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar iz Murske Sobote.

V Tiskarni na Blejskem gradu si lahko ogledate prikaz tiska na repliki Gutenbergovega tiskarskega stroja in si s pomočjo tiskarskega mojstra odtisnete spominsko listino. Eden od zakupnikov gradu je postal tudi junak iz turških bojev Herbard Auersperg Turjaški. V času njegovega zakupništva je bilo na gradu močno oporišče protestantizma in tu se je junija leta 1561 ustavil tudi slovenski (protestantski vodja) verski reformator Primož Trubar, utemeljitelj slovenskega knjižnega jezika in slovstva, avtor prvih dveh slovenskih knjig, Katekizma in Abecednika. Knjigi sta bili na starih Gutenbergovih tiskarskih strojih natisnjeni leta 1550 v Tübingenu.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi