Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
SOB.
22°C
4°C
Oceni objavo

PRIJATELJSKI KROG TUDI NA BLEDU

Nekaj let za mnogimi skupinami po naši državi, zato pa toliko bolj zavzeto, smo se na Bledu pridružili jutranjim "gibalcem" Šole zdravja pod vodstvom dr. Nikolaja Grišina. Zdaj nas je v društvo vpisanih 30 (vendar nekateri sodelujejo le občasno), ob sobotah, med počitnicami in dopusti pa se nam pridružijo tudi nečlani, predvsem mlajši, ki so sicer zaposleni. Naša skupina deluje v okviru Medgeneracijskega centra Bled, ki ga vodi Hana Premrl. Vaje izvajamo vsak dan razen nedelje na trgu pred Ledeno dvorano (poleti smo jih imeli na osnovnošolskem igrišču), vedno zunaj, tudi pri - 8 stopinjah (nižje se temperatura do zdaj ni spustila, ampak gotovo nam tudi to ne bi delalo težav), ob hudih nalivih ali močnem sneženju pa nam daje zatočišče Ledena dvorana.

Na začetku smo bili precej nebogljeni. K sreči so nam priskočile na pomoč kolegice iz Lesc in Radovljice, – za kar smo jim zelo hvaležni –, ki so nas naučile osnove, čez štirinajst dni pa smo se morali znajti sami. Med sabo smo izbrali vaditeljice, ki smo si pomagale predvsem s priročnikom, na katerega smo se opirale med vajami. Čez čas smo se vaje že tako naučile, da smo priročnik pospravile in ga zdaj samo občasno vzamemo v roke, da kaj preverimo, ali pa pogledamo na spletno stran Orhideja, na kateri najdemo tudi druge koristne, zelo nazorno predstavljene nasvete o zdravju dr. Grišina. Zelo bi nam pomagalo, če bi imeli seminar za vaditelje že pred samim začetkom delovanja skupine (vendar ne tako množičen, kot je sedaj, saj se v taki obliki z vaditelji ne more delati individualno, se pravi, popravljati njihovih napak), da bi se naučili res pravilno izvajati vaje, ki jih posredujemo naprej, saj smo odgovorni za vso skupino. Kakšno je stanje vaditeljstva v naših skupinah, smo videli na dveh množičnih seminarjih oktobra in novembra 2017 v Ljubljani in Radovljici, ki sta bila namenjena prav vaditeljem. Nekaterih vaj, ki so jih predstavili vaditelji iz različnih skupin, sploh nismo prepoznali!

Jutranje vaje so za nas postale nepogrešljive. Z njimi se uglasimo s samim seboj in vsemi okrog sebe in dobimo energijo za ves dan. Postali smo veliko bolj gibljivi, marsikatera bolečina se je omilila ali sploh izginila. Poleg tega smo se zelo povezali med seboj, postali prijatelji v pravem pomenu besede, pomagamo si, svetujemo drug drugemu, gremo skupaj na kakšno kulturno prireditev ali v hribe. Vsako jutro po telovadbi pa obvezno na kavo ali čaj.

In kaj menijo o našem jutranjem gibalnem krogu naši člani:

Majda Klöckl (vaditeljica): "Za vadbo sem se odločila predvsem zaradi zdravja. Voditi vaje je odgovorno delo, ob tem sem pa sem tudi osebnostno napredovala – zdaj mi ni več nerodno nastopati. Tudi drugače sem zdaj veliko bolj gibljiva, čeprav sem tudi sicer ves čas telovadila, ampak drugače."

Slavica Mlakar (pobudnica za ustanovitev blejske skupine): "Vadba me prisili, da vstanem in začnem jutro s telovadbo. Ves dan se mi tako drugače obrne. Zelo sem zadovoljna z vajami, zelo uživam v telovadbi in sem vesela in srečna v družbi, ki sem jo spoznala.

Jožica Lukan: "Vadbi sem se priključila, da se spravim k sebi, saj sem bila po bolezni zelo zakrčena. V vratu in kolenih še čutim bolečine, ampak bistveno manj. Veliko mi pomeni družba; doma sama gotovo ne bi tako migala. Pa še ves dan bi imela slabo vest, da nisem ničesar naredila zase."

Jelka Marolt: "Nisem dovolj močna, da bi sama telovadila. Če povzamem bistvo vadbe: gibljivost, družba, prijateljstvo. Če ne morem na telovadbo, mi kar nekaj manjka."

Majda Križaj (vaditeljica): "Manjkala sta mi telovadba in druženje. Doma sama ne telovadim, sicer pa veliko hodim v hribe in kolesarim. Kot voditeljica vzamem to delo kot sprostitev in ne obveznost. Vadbo bi priporočila vsem – mlajšim in starejšim.

Miro Čuden: "O vadbi sem prebral na spletu. Imam težave s hrbtenico in vadba mi pomaga, predvsem psihično, ker nekaj naredim zase. Zakaj ni več moških? Ker je preveč ženske družbe, ki se je bojijo, so bolj sramežljivi. Priporočam pa jim, sem že mnoge pregovarjal ... Sam se v družbi žensk počutim super."

 

Dragica Vesković

Oglejte si tudi