Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
2°C
NED.
13°C
-1°C
Oceni objavo

Park kulture in zgodovine

Razširjen grajski kompleks na Bledu po zaslugi Zavoda za kulturo Bled dobiva novo podobo. Ko bodo vsa dela končana, bo prostor postal eminenten park zgodovine in kulture, v katerem bo predstavljena blejska zgodovina, najdbe, etnologija, geologija, moderna umetnost in še kaj.

 

Že letos Mrakovo domačijo čakajo obnovitvena dela, ki bodo po besedah direktorja Zavoda za kulturo Bled, Matjaža Završnika, predvidoma končana še pred poletjem prihodnje leto. 

Mrakova domačija je svojstven etnološki spomenik, obnova pa poteka skupaj z zavodom za varstvo kulturne dediščine, kjer pripravljajo dokumentacijo za prenovo. 

 

Mrakova domačija je ena redkih stavb kulturne dediščine iz 18. stoletja, kjer bo nastal etnološki muzej, ohranili so se predmeti, oživel bo stanovanjski del, ki bo pripovedoval zgodbo stare blejske kmečke družine. 

Zavod za kulturo Bled je ob vznožju Blejskega gradu prvotno načrtoval informacijski center, vendar bo tam nastal muzej arheologije, predmetov, ki so jih našli na bogatem najdišču v okolici Blejsega gradu in na Pristavi, info center pa bodo zgradili ob novem parkirišču pri športnem parku Bledec. 

 

Na Blejskem gradu so lani našteli skoraj 584.000 obiskovalcev. Nekaj manj kot 20 odstotkov je bilo Slovencev, najštevilčnejši gostje pa so Korejci, ki so predstavljali 21 odstotkov obiska. Sledili so obiskovalci iz ZDA, Velike Britanije in Italije, presenetljivo veliko je bilo po Završnikovih besedah tudi obiskovalcev iz Madžarske.

 

Kot pravi Matjaž Završnik, vse investicije na samem gradu kot tudi v njegovi okolici izvedejo sami, denar pa dobijo z vstopnino na grad, ki je letos nekoliko višja, in sicer 13 evrov. Dejstvo je, da so za grad zelo pomembni dnevni gostje, ki s svojim obiskom generirajo prepotrebna sredstva za vzdrževanje in predvsem za nove in nove projekte, ki rastejo v grajskem parku in širši grajski okolici in predstavljajo neizmerno bogastvo Bleda, ki ga občinski proračun nikoli ne bi zmogel. Zavod za kulturo namreč ni prejemnik nobenih proračunskih sredstev. 

 

Kot smo poročali, je tik pred koncem lanskega leta prestižna popotniška revija Condé Nast Traveler Blejski grad skupaj s predjamskim uvrstila med 24 najlepših gradov Evrope. V letošnjem letu so povišali vstopnino na grad, in sicer znaša zdaj 13 evrov. 

Oglejte si tudi