Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

FOLKLORNO DRUŠTVO BLED NA TURNEJI V BELI KRAJINI

Članom Folklornega društva Bled jesen ne predstavlja le novega delovnega zagona in pripravo na Veselo po domače, ampak jesenski čas izkoristimo tudi za večdnevno turnejo po eni od slovenskih pokrajin. Tokrat smo se tretjo soboto v mesecu oktobru v zgodnjih jutranjih urah odpeljali v žareče jesenske barve odeto Belo krajino.

 

Najprej smo se ustavili  na Jugorjih, v gostilni Petra Badovinca. Za dobrodošlico so nam postregli z  Belokranjsko pogačo in  Karampapulijem (liker iz domačih zelišč).

Tam se nam je pridružila ga. Irena, ki nas je vse dni vodila po razgibani vinorodni pokrajini, poznani po  kulturni raznolikosti, gostoljubnosti in bogati kulinariki.

Odpeljali smo se na ogled izvira Krupe, nato pa v mesto Črnomelj, kjer smo si z lokalno vodičko  ogledali znamenitosti starega mestnega jedra. V bližnji gostilni smo se ustavili  na kosilu, nato pa smo se nastanili v hostlu, v Črnomlju.

Zvečer smo se odpeljali v Metliko na vinski festival Mlada portugalka. Tam smo nastopili v okviru kulturnega programa, skupaj s Tamburaško skupino Carmen Corb. Po nastopu smo se pridružili ostalim obiskovalcem in uživali v plesu, pokušanju Mlade portugalke in kulinaričnih dobrot.

Drugi dan smo si  ogledali staro mestno jedro Metlike, Belokranjski muzej in  sakralni spomenik Tri Fare, v naselju Rosalnice. Nato smo se odpeljali v »Hišo dobrega kruha«, kjer nas je sprejela prijazna gospodinja Mojca, nam za dobrodošlico ponudila več vrst Belokranjske pogače in sladkega peciva ter nas postregla z izvrstnim kosilom. V bližnji  vasi Drašiči smo  obiskali  »Sosesko zidanico«, ki deluje  po 250 let starih običajih. Tu smo okušali vino od več kot 50 vinogradnikov iz enega kozarca. Vinska kapljica nas je ogrela in dala  korajžo, ki smo jo še kako potrebovali, ko smo se odpeljali na Radovico, na OŠ Bistra buča.

V idilični, leseni belokranjski hišici iz 18. stoletja nam je strogi učitelj (g. Jože Matekovič) na humorističen in navdušujoč način zaigral učno uro kakršna je bila nekoč.  Zelo smo se zabavali in kar otroško razigrani smo se odpeljali na večerjo, na  kmečki turizem Jakljevič, kjer smo se ponovno prepričali o gostoljubnosti domačinov. Po vrnitvi v hostel smo želeli našemu novemu članu Jožetu pripraviti presenečenje, pa je Jože preoblečen v ženico presenetil nas. Spravil nas je v smeh in dobro voljo, ki se je s plesom in pesmijo nadaljevala še pozno v noč.

Zadnji dan smo izkoristili za  obisk ateljeja ga. Vere Vardjan v krajinskem parku Lahinja. V njeni galeriji smo občudovali raznovrstne unikatne belokranjske izdelke iz gline, kot npr. ptico vodomca, piščalke, itd. Na bližnji polici pa sta našo pozornost pritegnili njeni knjigi, z naslovoma Med nebom in zemljo in Moč vere, ki ju je izdala po tem, ko je čudežno preživela udarec strele.

Ogledali smo si tudi notranjost dveh Hisov. His je majhna lesena hiška in je pomemben del stavbne dediščine Bele krajine. Poslovili smo se od tihe, mirne pokrajine in se odpeljali v Kočevsko Reko, od tam pa na ogled skrivnostnega bunkerja Škrilj.

V Kočevski Reki smo se poslovili od naše simpatične vodičke Irene, se ji zahvali za prijetno in poučno vodenje, nato pa smo se že malce utrujeni, a zadovoljni in polni lepih vtisov odpeljali proti domu.

 

Za FD Bled

Tatjana Svete

Oglejte si tudi