Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Občina Bled 10. aprila praznuje

10. aprila leta 1004 je nemški kralj Henrik II. v italijanskem Trentu briksenskemu škofu Albuinu in njegovi škofiji podaril posest Bled na Kranjskem, in sicer v zahvalo za podporo pri utrditvi nemške oblasti v tem delu severne Italije. Darovnica je prvi dokument, ki omenja Bled. Občina Bled zato 10. aprila praznuje svoj občinski praznik.


Letošnji april je že drugi po vrsti, ko ne bomo mogli praznovati občinskega praznika tako, kot smo bili vajeni. Zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo, smo se morali ponovno odpovedati slovesnosti, nagrajence bom počastil s skromnim sprejemom na občini, njihovo predstavitev pa si boste lahko ogledali v naslednji številki Blejskih novic.


V zadnjem mesecu dni se je na Bledu zgodilo toliko, kot se včasih v več mesecih ne. Najprej bi izpostavil podpis sporazuma o skupnem upravljanju Blejskega jezera, ki sva ga podpisala z ministrom za okolje in prostor, mag. Andrejem Vizjakom. Lokalna skupnost je pri reševanju najvišje naravne vrednote Bleda tako končno dobila sogovornika in s tem tudi dokument, na katerem lahko gradimo. Vesel sem, da je država sprejela ponujeno roko in da bomo odslej skupaj lahko izvajali vse ukrepe, da jezero ne samo ohranimo pač pa izboljšamo njegovo stanje.


Drug pomemben dokument, ki bo začrtal našo smer in pot v prihodnost, je Strategija trajnostnega razvoja Bled 2030. Z veseljem lahko povem, da gre za eno najmodernejših in najbolj trajnostno usmerjenih strategij v državi, ki v celoti temelji na pričakovanjih in željah občank in občanov. Na njeni podlagi bomo vsi – tako Občina, zavodi na našem področju in nenazadnje tudi gospodarstvo, gradili našo skupno prihodnost. Pomembno je, da vizijo, ki jo prinaša ta razvojni dokument, ponotranjimo vsi, saj bomo le tako lahko izkoristili vse, kar prinaša. Iskrena hvala Slavki Zupan in Miši Novak, ki sta se pri snovanju tega dokumenta izjemno potrudili in raziskali številna področja življenja v občini. Krovni strateški dokument bo tako postal materija, h kateri se bomo vsi skupaj, ki živimo in delamo v občini, ob sprejemanju ostalih dokumentov in odločitev vedno morali vračati in preverjati, ali so skladni z duhom strategije ali ne.


Tretji pomemben dogodek pa je bila predstavitev idejnih rešitev za Hotel Europa na Rečici. Še enkrat poudarjam, da je javni natečaj zahteval občinski prostorski načrt, rešitve pa so bile vse po vrsti preobsežne. Zato je komisija podala tudi zahteve, po katerih se mora izbrana rešitev prilagoditi, predvsem gre za zmanjšanje gabaritov.


Rad bi poudaril, da sem globoko prepričan, da nas kljub vsej epidemični situaciji, ki ji ni videti ne konca ne kraja, čakajo boljši časi. Najbolj obupani so v tem trenutku prav gotovo turistični delavci, ki jim lahko nudim le malo tolažbe, največja tolažba bo prišla, ko bodo dejavnost spet lahko odprli. Časi, v katerih smo, se bodo zapisali v zgodovino. Danes ne moremo vedeti, ali delamo prav ali ne, ali so bile nekatere odločitve pravilne ali ne, saj se vsakokrat sproti odločamo na podlagi podatkov in dejstev, ki jih imamo v danem trenutku. Za nazaj je vsak lahko moder, mi pa moramo vsak dan sproti sprejemati odločitve, ki bodo še kako daljnosežne in dolgoročne. Ne vemo, kaj nas čaka in kdaj se bo ta kuga 21. stoletja končala. Kljub temu pa sem prepričan, da se bo tudi v dani situaciji ponovno izkazalo, da je vsak posameznik močan natančno toliko, kolikor je močna skupnost. Velika noč je simbol nove luči, občinski praznik nas opominja na bogato zgodovino in dediščino prostora, v katerem živimo. Izkušnje pa nas učijo, da se nobena juha ne poje tako vroča, kot se skuha. Morda je rešitev že za vogalom, morda nas do nje čaka še nekaj mesecev. Pomagajmo eden drugemu, skupaj bomo zmogli!


Kljub vsemu vam želim lepo praznovanje občinskega praznika. Nadejali smo se, da bomo na praznik lahko vsaj organizirali čistilno akcijo, ki bi bila nekakšen simbol trajnostne zavezanosti Bleda, tako dejansko na terenu, malo pa tudi v prenesenem pomenu, da bi pometli in pospravili smeti, ki so se nabrale skozi celo leto in očistili kraj in duha za novo pomlad, pa nam je tudi to odnesla korona. Čistilna akcija vsekakor bo, kdaj, pa vas bomo pravočasno obvestili!


Vaš župan, Janez Fajfar

Oglejte si tudi