Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
15°C
JUTRI
26°C
16°C
Oceni objavo

Historično lokostrelstvo in poklon mojstru izdelovanja lokov Francu Oblaku

Blejski grad je bil v sobotonem večeru 18. maja v znamenju slovesnega odprtja razstave »Franc Oblak - Aci, mojster izdelovanja lokov«. Z razstavo, ki bo na gradu na ogled do konca septembra se v Zavodu za kulturo Bled poklanjajo izjemnemu mojstru izdelovanja lokov ter dolgoletnemu tekmovalcu iz Radovljice.

Odprtje, ki ga je spretno vezla Darja Pretnar, z glasbo pa obogatil duo Gašper Primožič (harmonika) in Lev Pupis (saksofon), je bilo prežeto s čustvi, prijateljstvom in močno povezanostjo, ki vlada med članicami in člani lokostrelske skupnosti. Na odprtje so legendo izdelovanja lokov in dolgoletnega tekmovalca, pospremili udeleženci Historično lokostrelskega turnirja, ki je potekal v grajskem parku in njegovi okolici ter na Bohinjski Beli (18. in 19. maj). Vidno ginjeni častni gost večera, Franc Oblak, je v pogovoru z voditeljico povedal, da je bila njegova soproga, še vedno aktivna lokostrelka, nekdanja evropska prvakinja Doroteja Oblak, zahtevnejša naročnica kot ostali naročniki.

"Ta razstava je poklon izjemnemu, v svetu uveljavljenemu ustvarjalcu iz našega okolja. Veseli smo, da lahko našim obiskovalcem tako lokalni skupnosti kot turistom, ki obiskujejo grad predstavimo izjemno mojstrstvo gospoda Oblaka", je na odprtju razstave povedala direktorica Zavoda za kulturo Bled Lea Ferjan.

V svojem 50 let dolgem delovanju na področju lokostrelstva je mojster umetne obrti izdelal prek 4.600 lokov, vse unikatne. Njegove umetelno izdelane loke so uporabljali vrhunski tekmovalci in z njimi osvajali medalje na evropskih in svetovnih prvenstvih. 

Tudi na tokratnem tekmovanju je slovenska tekmovalka Mojca Pavačič z njegovim lokom dosegla največ točk v absolutnem seštevku. Med moškimi je največ točk v absolutnem seštevku dosegel Kovács Zsolt z Madžarske.  Med drugimi je tekmovala tudi Doroteja Oblak, prav tako z lokom, ki ga je izdelal njen soprog.

Dvodnevnega tekmovanja, katerega pobudnik je bil Peter Vukotič iz domačega Lokostrelskega društva Palček Bled se je udeležilo prek 80 tekmovalcev iz Srbije, Nemčije, Madžarske, Grčije, Slovaške in Slovenije. Tekmovalci, najmlajši je bil star 7 let, so tekmovali v obvezni srednjeveški opremi v streljanju tako na 3D kot na historične tarče. Finalna tekma je potekala v grajskem parku, na urejenih naravnih terasah, kjer je bilo postavljenih šest tarč.

Turnir, ki je potekal pod strokovnim vodstvom Sandija Pavačiča je bil po mnenju tekmovalcev izvrstno organiziran, prav tako pa je v dveh dneh pritegnil veliko obiskovalcev. Ti so si z zanimanjem ogledali tekmovanje, privlačno tudi zaradi zanimvih oprav tekmovalk in tekmovalcev.

Zavod za kulturo Bled, foto: Mirko Kunšič, Jošt Gantar

Oglejte si tudi