Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

Pojav prekomernega cvetenja zlato rjave alge na Blejskem jezeru

Ob vzorčenju Blejskega jezera so biologi opazili "cvetenje " zlato rjave planktonske alge Dinobryon sertularia , ki se je prekomerno razmnožila zaradi zanjo ugodnih vremenski pogojev in optimalnih fizikalno-kemijskih razmer v vodi. Cvetenje alge se opazi kot rjavo obarvana področja na mestih, kjer voda miruje.

 

Nacionalni inštitut za javno zdravje priporoča, da se ljudje pri vodnih aktivnostih na jezeru izogibajo področjem z vidno prisotnostjo alg. Po kopanju se priporoča tuširanje. V primeru alergijskih reakcij (draženje kože, sluznic, oteženo dihanje..) naj poiščejo zdravniško pomoč.

Prekomerna produkcija zlato rjave planktonske alge  Dinobryon sertularia  je posledica ugodnih fizikalno - kemijskih razmer v vodi za to vrsto, na kar vplivajo tako vremenski dejavniki (visoke svetlobne intenzitete, primerna temperatura, pH) kot tudi obremenitve s hranili, ki jih povzročajo uporabniki jezera, vključno s kopalci. S spremembo vremena, predvsem zmanjšanje sončnega sevanja, pričakujem zmanjšanje intenzivnosti pojava. 
Ob zelo intenzivnem cvetenju vrst iz rodu Dinobryon lahko pride do izločanja tako imenovanih  lahko-hlapnih organskih spojin, ki imajo značilen vonj in vplivajo na slabšo kvaliteto vode. 
Te spojine lahko dražijo kožo in sluznico oz. pri posameznikih izzovejo alergene reakcije, so sporočili iz Agencije za okolje.

Oglejte si tudi