Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
14°C
0°C
Oceni objavo

Pisatelji za mir

Med 8. in 12. junijem na Bledu poteka 53. srečanje pisateljev, članov in članic PEN. Kot vsako leto bo zasedal odbor Pisatelji za mir, ki mu predseduje Emmanuel Pierrat in ima svoj sedež v Sloveniji, saj je bil leta 1984 ustanovljen prav na Bledu.

Pisatelji in pisateljice se veselimo sodelovanja in druženja z občani Bleda in okolice ter županom Janezom Fajfarjem, saj ste več kot štiri desetletja del zgodbe Blejskih srečanj, ki jo v svet ponesejo mednarodni udeleženci. Da je Bled oaza miru, kjer si še najbolj sprti narodi gledajo v oči, se pogovarjajo in iščejo rešitve. Tako je bil Bled prizorišče dramatičnih diskusij med Izraelci in Palestinci, med Turki in Kurdi, med pisatelji zahoda in vzhoda, med pisatelji sprtih narodov Zahodnega Balkana, prostor emancipacije pisateljic in še bi lahko naštevali. Letos bodo v središču teme kot Belorusija, Kitajska, Mjanmar, suverenost držav in narodov in sovražni govor, ki se skupaj z nevarnim virusom širi po svetu in zastruplja naša življenja.

 

V okviru srečanj vas vabimo, da se nam pridružite na naslednjih prireditvah:

 

Četrtek, 10. 6. 2021 ob 16.00 – Pohod okoli Blejskega jezera za mir

Kot del festivala Obrazi miru, ki bo letos zaradi pandemičnih ukrepov okrnjen, se bomo udeleženci skupaj z obiskovalci podali okoli jezera ter se na štirih postojankah spomnili vojnih in kriznih žarišč. Recitirali bomo v megafon, nosili pa tudi transparente z napisi dežel, iz kateri bomo brali književnost. Pohod z recitacijami bo trajal dve uri.

Začeli bomo pri Prešernovem spomeniku, kjer bomo prebrali Zdravljico v treh jezikih srečanja – slovenščini, angleščini in francoščini. Nadaljevali bomo s poezijo iz Izraela.

V veslaškem centru se bomo spomnili slovanskih bratov in sester, ki v Belorusiji, Ukrajini in Rusiji trpijo pod represivnimi režimi, v katerih ni svobode govora. Brali bomo tudi sodobne odlomke iz književnosti Bosne in Hercegovine.

Naslednja postojanka bodo Tribune, kjer bomo brali besedila in pesmi o digitalnem nadzoru v Aziji, na Kitajskem in v Mjanmaru.

Zadnja postojanka bo travnik ob Vili Bled, kjer se bomo posvetili Eritreji, položaju Kurdov in svobodi medijev v Turčiji. Pohod za mir bomo zaključili z upanjem na mir in sožitje v svetu.

Nastopili bodo: Elizabeth Csicsery-Ronay (Madžarska), Philipe Pujas in Antoine Spire (Francija), Burhan Sönmez (Turčija), Vera Botterbusch (Nemčija), Emmanuel Pierrat, Alix Parodi, Sergio Roic, Rocio Durán-Barba (Švica), Veera Tyhtila, Juha Ruusuvuori, Lenna Manninen (Finska), Resul Geyik, Roni Sterk (kurdska pisatelja), Sarah Lawson (Anglija), João Carlos f. Couto Sevivas (Portugalska) in slovenski udeleženci.

 

 

Petek, 11. 6. 2021 ob 19.00 – Tradicionalni literarni večer z Muzejskim društvom Bled

Udeleženci in slovenski književniki in književnice srečanja bodo pripravili »jam session« branje poezije, ki ga bo krmarila dolgoletna članica in nekdanja predsednica Slovenskega centra PEN Ifigenija Simonović.

 

Prireditve bodo potekale dvojezično, v slovenščini in francoščini/angleščini ter v skladu z priporočili NIJZ.

 

Tanja Tuma, sekretarka Slovenskega centra PEN

 

Oglejte si tudi