Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
12°C
1°C
Oceni objavo

Južna razbremenilna cesta: med vero, (za)upanjem in dvomom

Povzetek:

Veliko je je bilo povedanega o naših obvoznicah, nekaj manj o razbremenilnih cestah. Veliko je bilo objavljenega na to temo, pa še zmeraj je veliko več neodgovorjenega kot pojasnjenega.

Veliko je bilo nesporazumov, jeze, dvomov in upora prizadetih. Nekaj malega so se o tem spraševala tudi Civilna gibanja. Ustanovljena je bila celo Civilna iniciativa, ki je oporekala rešitvam, ki so nam bile ponujene v razmislek in predlagala, po mnenju prizadetih krajanov predvsem na Mlinem, boljše rešitve in ljudem in kraju prijazneši poseg v prostor, kot ga je načrtoval investitor.

Veseli, da je projekt Južne razbremenilne ceste pritegnil tudi pozornost dela mladih, ki so do zdaj vsa dogajanja v zvezi z reševanjem prometnih zagat Bleda in tranzita, opazovali molče in na prvi pogled nezainteresirano. Zadnji dogodki kažejo, da smo se o njih pošteno motili.

Mladi so pokazali interes in srčno upam, da ga bodo znali tudi artikulirati. Vse več je dokazov, da mladi postajajo družbeno odgovorni in aktivni kot krajani, občani in državljani.

Še povezati in organizirati se morajo in njihov bo ves svet. To bo najtežje. Ampak verjamem v njih.

Ta prispevek je opozorilo in dokaz, kako zelo je za vsak kraj, za vsako naselje, potrebno civilno gibanje, kako neobhodni so aktivni državljani, da stvari, ki so del skupnega dobra, ne uidejo izpod nadzora. Politika sama, zaradi njene preračunljivosti, zaradi bitke interesov in še česa veliko hujšega, nemalokrat ni zmožna na družbeno sprejemljiv način, primeren času in prostoru, načrtovati in izvesti projekte, ki vplivajo na življenje ljudi, če ji pri tem ne pomagajo aktivni državljani, ki njo in centre moči, ki jo obletavajo, opozarjajo na zdrse in rešitve, ki niso (več) v duhu časa, ki ga živimo in novega vrednotenja prostora.

Emil Brence

Oglejte si tudi