Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Nič ni več tako kot je bilo

Dogajanje v letošnjem šolskem letu nas je presenetilo in zaznamovalo v vseh ozirih. Po brezskrbnih počitnicah smo se spočiti, vedoželjni in polni novih idej vrnili v šolo. Uživali smo v skupnem druženju in usvajanju novih znanj. Ob vstopu v novo leto 2020 smo si zaželeli polno zdravja.

 

Tam daleč, v deželi, ki jo poznamo po milijonih prebivalcev, močni industriji, onesnaženemu zraku in umazani vodi pa je pričel kraljevati zahrbtni in nepoznani virus. Takrat niti pomislili nismo, da bo tako hitro pri nas. A kmalu se je življenje tudi pri nas pričelo spreminjati. Ostali smo doma. Prek socialnih omrežij smo vzpostavili šolanje na daljavo, v katerega smo poleg učencev vključili tudi starše, katerim se iskreno zahvaljujemo za pomoč in podporo.

V času karantene smo imeli dovolj časa za druženje v okviru družine. Veliko smo se pogovarjali, ustvarjali, kuhali in raziskovali domači kraj. Začeli smo spoznavati, kako pomembno je , da smo povezani med seboj in da znamo uživati v družbi nas samih.

 

A, ker smo družabna bitja smo kmalu pogrešali, prijatelje, sošolce, učiteljice. Učenje na daljavo ni prava šola, je le skromen nadomestek za aktivno komunikacijo in izmenjavo  mnenj, ter podajanje in sprejemanje učne snovi med učitelji in učenci.

 

Končno smo se osemnajstega maja z velikim veseljem vrnili v šolo učenci prve triade, prvega junija pa so se nam pridružili še učenci četrtega in petega razreda. Seveda pa je sedaj  šola čisto drugačna. Na varno razdaljo nas na  tleh opozarjajo barvni trakovi, pike, sončki. Razkužujemo mizice, skrbimo za natančno in temeljito umivanje rok in higieno kašlja, skupine učencev se ne mešamo med seboj. Učiteljice  in kuharica nosijo maske. Starši in morebitni obiskovalci ne vstopajo v šolo. Malo bolj sproščeni smo zunaj. Veselimo se lepega vremena in druženja v naravi.

Poleg učenja in vzgoje so si učenci  v šoli pridobivali delovne navade, saj so sodelovali pri raznih opravilih  in delih v učilnicah, jedilnici, na šolskem vrtu in v okolici šole. Danes pa so učenci, kot je povedal eden izmed njih:« Zdej smo pa res pravi gospodje, sej nas strežete od spred in odzad.« Sej vse vi nardite namest nas!« Prav gotovo je bilo bolj zabavno, poučno in vzgojno, ko smo se družili pri skupnih opravilih in delih.

Zavedamo se , da je pomembno, da upoštevamo zdravstvena priporočila in tako poskrbimo za svoje  zdravje in zdravje vseh s katerimi se družimo, saj bomo le tako ugnali ta nepredvidljivi virus.

Pogrešamo skupno druženje s starši, tako smo si želeli prespati v šoli, veselili smo se plavalnega tečaja , naravoslovnega tabora v Soči, poletne šole v naravi, zaključnega izleta….

Z veseljem pozdravljamo šestnajst prvošolčkov in mahamo v pozdrav šestnajstim petošolcem, ki odhajajo na matično šolo na Bled.

Vsi skupaj pa si iz srca želimo, da bi znanstveniki čim prej odkrili cepivo proti virusu in da bo vse tako , kot je bilo. Želimo vam zdrave, lepe in nekoliko drugačne počitnice!

                                                                     Vsi iz  Podružnice Ribno

Oglejte si tudi