Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Cepljenje proti koronavirusni bolezni covid-19 na Bledu

Pandemija covid-19 je povsem ohromila življenje državljanov in nas prikrajšala za mnoge svoboščine, ki smo jih bili navajeni v našem življenju.


Vsi ukrepi samozaščite in ukrepi omejevanja svoboščin niso uspeli ustaviti virusa, vse upanje tako stavimo na cepljenje, da pa bi bilo cepljenje uspešno za vse prebivalstvo in bi zaustavili pohod virusa, moramo precepiti vsaj 60 do 70% populacije.


Zdravstveni delavci ZD Bled, ki s svojim delom pokrivamo občini Bled in Gorje, smo se, razen tistih, ki so covid-19 preboleli, že cepili, ravno tako zaposleni v lekarni, zobozdravniki in koncesionarji.


Po prvi dozi cepiva, ki smo ga prejeli 7. januarja 2021, nismo imeli nobenih neželenih učinkov, nekateri so poročali o občutjih, podobnih po cepljenju proti gripi.


S cepljenjem občank in občanov, starejših od 80 let, smo začeli 14. in 15. januarja 2021, ko je vsak zdravnik, glede na to, koliko pacientov ima, pozval prvih deset, naj se cepljenja udeležijo. Vsak teden bomo pozvali podobno število pacientov, dokler ne bomo po padajoči starostni lestvici cepili vse ljudi, ki so starejši od 60 let.


Cepivo, s katerim cepimo, je znamke Pfizer Biontech, ki deluje na RNA osnovi in zahteva drugi odmerek po treh tednih. Že po prvem cepljenju naj bi cepivo po desetih dneh pacienta že varovalo, teden dni po drugi dozi cepiva pa cepljenje praktično zagotavlja popolno zaščito.


Paciente, ki so nepokretni, bomo cepili na domu, vendar z drugim cepivom, cepivom Moderne. To cepivo ni občutljivo na tresljaje in transport. Tudi to cepivo deluje na RNA osnovi. Pri tem cepljenju je drug odmerek potreben po enem mesecu. Število odmerkov tega cepiva je omejeno. Paciente bomo o cepljenju pravočasno obvestili. Cepili naj bi že v januarju.


Pacienti, ki so zdravi in mlajši od 60 let, bodo na vrsto prišli pomladi, predvidoma jih bomo cepili s cepivom proizvajalca AstraZeneca, za katerega se država še dogovarja.

Pacienti, ki so že preboleli covid-19, se lahko cepijo šele šest mesecev po preboleli bolezni. Otrok do 16. leta ne cepimo.


Pacienti, starejši od 60 let, se za cepljenje lahko prijavite v Zdravstvenem domu Bled – osebno na recepciji ali po telefonu 04 575 4000, nato boste o datumu cepljenja obveščeni. Mlajši od 60 let se ravno tako prijavite, s tem da boste cepljeni kasneje, najverjetneje pomladi.


Cepljenje zdravstveni delavci svetujemo vsem občanom in občankam. S cepljenjem bomo zavarovali sebe, svoje otroke in vnuke. Cepimo se za danes in boljši jutri. Skupaj zmoremo!


Direktor Zdravstvenega doma Bled, mag. Leopold Zonik

Oglejte si tudi