Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Izjava za javnost glede stanja potoka Jezernica

Občina Bled je bila preko klicnega centra in preko inšpekcijskih služb seznanjena z domnevnim onesnaženjem potoka Jezernica, seznanjena je bila tudi s trditvami Društva za varstvo okolja Bled.

Čistilna naprava Bled deluje brezhibno, kar dokazujejo tedenske analize laboratorija WTE kot tudi mesečne analize s strani države akreditiranega laboratorija. Čistilna naprava zagotavlja čiščenje odpadnih voda ne glede na razmere in obremenitve v turizmu.  

Problem Jezernice in posledično reke Save, ki nastaja že nekaj let zapored, predvsem pa v času, ko so vodostaji rek izjemno nizki, temperature pa visoke, je rešljiv na dva načina:

1.    Za izgradnjo kanalizacijskega sistema je odgovorna Občina Bled, ki že več let državo opozarja, da v občini še vedno deluje okoli 20 km starega mešanega sistema, kamor se steka kanalizacija skupaj s padavinskimi in izvirskimi vodami, ta sistem pa teče pod državno cesto Bled – Bohinj. Kot vsak mešan sistem ima tudi ta razbremenilnik visokih voda. Težava tega sistema je v tem, da so vanj speljane čiste izvirske vode s konstantnim pretokom v taki količini, da presegajo zmožnost sistema in se zato mešane vode konstantno razbremenjujejo. Lastnik izvirskih voda je Republika Slovenija, zato smo njene organe že večkrat seznanili s problematiko in željo, da bi čiste izvirske vode odklopili iz mešanega sistema in jih speljali v jezero. Zadnji sestanek na omenjeno temo je potekal v letošnjem letu pred začetkom turistične sezone,  vendar je bil tudi tokrat odgovor države negativen in dovoljenja za odklop čistih izvirskih voda iz mešanega sistema nismo dobili. Po podatkih Občine Bled je potok Ušivec čist potok, ki ne samo da bi razbremenil čistilno napravo, vendar bi Blejsko jezero celo oskrboval s čisto vodo.  Problematiko se da rešiti zelo hitro, potrebno je samo soglasje Republike Slovenije, da svojo izvirsko čisto vodo dovoli odklopiti iz mešanega sistema ter speljati v Blejsko jezero, s čimer omogoči razbremenitev sistema do te mere, da bo vsa fekalna voda tekla na čistilno napravo Bled in se tam očistila, kot si tako občani kot tudi okolje to zasluži.

2.    Izgradnja Južne razbremenilne ceste je pogoj, da zapremo državno cesto skozi Bled in ločimo omenjeni kanal.

Prva rešitev je takojšnja in precej cenejša od druge.

Še nekaj dejstev: Od iztoka Jezernice do ribogojnice v Radovljici je točno 6,5 km. V tem delu z ribami upravlja RD Bled in v tem delu ni bilo niti enega pogina. Sava Bohinjka se ne začne pri blejski čistilni napravi.  V dneh, ko so imeli pogin rib, je bila Sava Bohinjka rekordno segreta na tem delu - merilno mesto Bodešče - 1 km pred ribogojnico.

Vir Arso: https://www.arso.gov.si/vode/podatki/amp/H3250_g_30.html

Glej graf dne 26.7. - takrat so v RD Radovljica imeli pogin in ravno takrat je bila Sava Bohinjka segreta podnevi preko 22 stopinj,  ponoči preko 19 stopinj, v ribogojnici še celo več, kar za nagneteno ribo v betonskih bazenih pomeni samo eno - pogin! Salmonidi oz. postrvi v vodi nad 20 stopinj, ki so ji izpostavljeni več kot 24 ur, ne zdržijo. Temperatura vode v ribogojnicah je za postrvi ponavadi okrog 15 stopinj.

Vodostaji rek so nizki, struge so presušene.  Obtožbe na račun Bleda, češ da je kriv za pogin rib, po naši oceni niso utemeljene, niti nimamo inšpekcijskih poročil, ki bi v tem trenutku to potrjevala.  Po našem vedenju teče več preiskovalnih postopkov, ki jih vodijo pristojne inšpekcijske službe in policija, ki zajemajo preiskavo celotne Save Bohinjke, od Bohinjskega jezera naprej. Bled pričakuje rezultate čim prej, saj si nihče bolj od nas ne želi in prizadeva, da bi živeli v čistem in zdravem okolju ter da se vse morebitne dileme razjasnijo in hitro rešijo.

Občina Bled Republiki Sloveniji predlaga in jo prosi, naj takoj pristopi k reševanju kompleksnega problema urejanja izvirskih voda, saj zaradi učinkov podnebnih sprememb in vse toplejših poletij z manj padavinami pričakujemo podobne razmere tudi v prihodnjih letih. Bled ne pristaja na to, da bi se zgodba ponavljala iz leta v leto.  Mešanega sistema ne moremo ločiti prej, preden je zgrajena južna razbremenilna cesta, saj trasa voda poteka pod Ljubljansko cesto, ki pa je za enkrat (poleg Pokljuke) edina cesta v Bohinj.  Razmere bodo boljše takoj, ko bo RS dovolila, da pritok Ušivec speljemo nazaj v jezero.

 

Občina Bled

Oglejte si tudi