Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
23°C
5°C
Oceni objavo

Hišna imena kot dediščina in identiteta

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske se že od leta 2009 ukvarja z zbiranjem hišnih in ledinskih imen. Sprva lokalna pobuda je sčasoma prerasla v projekt, ki že presega meje Gorenjske. Trenutno projekt obsega 22 občin na Gorenjskem in v Osrednjeslovenski regiji, od tega je delo zaključeno že v 15 občinah. Hišna imena so bila raziskana v več kot 380 naseljih, zbranih je bilo že preko 12100 hišnih imen. Publikacije, ki jih je trenutno že 46, so v digitalni obliki so dosegljive na https://www.hisnaimena.si/knjizice/,  imena so umeščena v spletni portal www.hisnaimena.si, poleg tega pa lastniki, ki za to podajo pisno soglasje, prejmejo brezplačno tablo s hišnim imenom. Za to se odloči okoli 60 % lastnikov, na terenu je trenutno označenih več kot 7000 domačij.


Trenutno je zbranih okoli 4400 ledinskih imen na območju občin Bohinj, Jesenice, Kranjska Gora in Tržič. V letošnjem letu se pobudi zbiranja pridružujeta še občini Gorje in Radovljica. V okviru teh zbiranj so nastali zemljevidi ledinskih imen, ki obeležujejo imena travnikov, polj, gozdov, voda in drugih pokrajinskih elementov v pristnem narečnem izgovoru. Povezava do zemljevidov: http://fluled.szi.at/home/tiskane-obcinske-karte/

Pomemben mejnik za projekt pomeni vpis rabe hišnih imen v nacionalni Register nesnovne kulturne dediščine, ki ga vodi Ministrstvo RS za kulturo, skrbnik Registra je Slovenski etnografski muzej.


V letu 2012 se je v okviru čezmejnega projekta FLU-LED pričelo tudi plodno sodelovanje med inštitucijami, ki se ukvarjajo z zbiranjem hišnih in ledinskih imen na Gorenjskem in avstrijskem Koroškem. Med projektom smo pripravili enotno metodologijo zbiranja imen, ob koncu pa vzpostavili enotni Kulturni portal ledinskih in hišnih imen, ki živi in se dopolnjuje še danes. Najpomembnejši del portala je geografski pregledovalnik ledinskih in hišnih imen, ki trenutno obsega 9 koroških in 4 gorenjske občine. Na Koroškem so slovenska ledinska in hišna imena vpisana v avstrijski nacionalni Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine že od leta 2010.


Klemen Klinar, RAGOR

Oglejte si tudi