Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
6°C
JUTRI
22°C
5°C
Oceni objavo

Kako varčevati s toplotno energijo

Razmere v svetu so se v zadnjem obdobju drastično spremenile. Posledica je rast cen energije in kar je še huje, lahko se zgodi, da bo prišlo tudi dopomanjkanja energentov, predvsem zemeljskega plina in tudi kurilnega olja. Glede na trenutno stanje in trende, se pričakuje še nadaljnjo rast cen energije.

Na razmere na trgu žal ne moremo vplivati. Lahko pa na porabo energije. Cilj je predvsem znižati porabo energije, ki do sedaj ni bila racionalno porabljena, in v čim manjši meri vplivati na znižanje standardov v notranjih prostorih. Z racionalno rabo energije, pravilnim pristopom in skupnim prizadevanjem bomo lahko dosegli prihranke energije.

Zmanjšanje porab energije lahko dosežemo na več načinov. V grobem poznamo dva pristopa:

* investicijski ukrepi (nakup učinkovitejših naprav, izolacija stavbe,  itd.)

* organizacijskimi ukrepi (ugašanje luči, pravilno prezračevanje, itd.)

V tem prispevku bomo predstavili le organizacijske ukrepe.

Na rabo energije močno vpliva temperatura v prostoru. Zato predlagamo, če je mogoče nižjo temperaturo ogrevanja v prostoru in s tem nižjo porabo energije. Po izkušnjah za vsako 1oC prihranimo 7 % energije za ogrevanje. V zimskem obdobju pa se predlaga, da se stavbe ne ogrevajo višje kot 20oC.

To lahko izvedemo tako, da v prostorih, kjer so termostatski ventili le te nastavimo na nižjo vrednost. Tam, kjer to ni mogoče pa se lahko v kotlovnici na primer zniža temperatura ogrevane vode na dovodnem sistemu. S tem bo vnos energije v prostore nižji in posledično nižja tudi poraba energije.

Ustrezno prezračevanje bo tudi doprineslo k znižanju porabe toplote v javnih stavbah. Predlaga se da se okna odprejo na stežaj za 5 do 10 minut vsake 2 do 3 ure. Zračenje s priprtimi okni je počasnejše in iz energetskega vidika manj učinkovito. Pri počasnejšem prezračevanju tako bolj ohladimo površine prostorov, kot pri intenzivnem zračenju, kjer zamenjamo le zrak v prostoru. Poudarjamo pa, da je potrebno prezračevati, ker samo naravno prezračevanje skozi špranje sploh pri sodobnih oknih in vratih ni dovolj.


Načini naravnega prezračevanja.

Zelo pomembno je, tudi da stavbo ogrevamo, le v obdobjih, ko je v uporabi. V drugih obdobjih pa jo ogrevamo na nižjo temperaturo toliko, da je mogoč hiter prehod na ustrezno temperaturo. Prostori naj imajo nastavljen nižji režim ogrevanja v času, ko niso zasedeni (preko noči, vikendi, prazniki).

Organizacijski ukrepi nič ne stanejo, lahko pa doprinesejo k znatno nižjim stroškom ogrevanja v kolikor imamo voljo in doslednost jih izvajati.


Anton Marc, LEAG

Oglejte si tudi