Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
5°C
NED.
20°C
8°C
Oceni objavo

Obvezno odstranjevanje ambrozije tudi na Bledu

Pelinolistna ambrozija oz. pelinolistna žvrklja (Ambrosia artemisiifolia L.) je invazivna severnoameriška enoletnica, ki se na Bledu, tako kot tudi drugje v Evropi intenzivno širi zadnjih nekaj desetletij. V skladu z aktualno zakonodajo so imetniki zemljišč že od leta 2010 dolžni sami odstranjevati ambrozijo tako na kmetijskih kot tudi na nekmetijskih zemljiščih. Odstranjevanje je pomembno predvsem zaradi alergenosti rastline ter gospodarske škode, ki jo povzroča.

Pelinolistna ambrozija začne poganjati že zgodaj spomladi, cveteti začne v sredini julija in cveti do oktobra. Zaradi poznega cvetenja so alergeni pelodi v zraku prisotni dlje časa, tako se obdobje alergenosti premakne v pozno jesen. Seme začne dozorevati avgusta, zato je zelo pomembno, da lastniki zemljišč rastline odstranijo pred cvetenjem oziroma tvorbo semen. Lahko se izpuli cela rastlina ali pa se jo v sezoni večkrat pokosi.

Na Ministrstvu za okolje in prostor priporočajo sledeče postopke odstranitve ambrozije:

-          ročno puljenje, prekopavanje, ožiganje s plamenom pred cvetenjem,

-          košnja ali mulčenje na višino 2 cm tik pred cvetenjem (kombinirati s prekopavanjem ali ožiganjem in/ali herbicidi)

-          večkratna košnja in vsejavanje trave,

-          površine z večletno vegetacijo kosimo ali ožigamo enkrat letno, preden se vegetacija strne v senci ali gostem posevku žvrklja oslabi,

-          kombinirati mehanske in kemične ukrepe. (Vir: Jogan Nejc in Strgulc Krajšek Simona: Izbrane invazivne tujerodne vrste rastlin, 2010)

Zelo pomembno je tudi ustrezno tretiranje ostankov. Necvetoče rastline se lahko odloži na kompost ali v zabojnike za organske odpadke. Že cvetoče rastline pa je potrebno uničiti, najbolje kar sežgati, da preprečimo nastanek semena oziroma njegove kalitve. Ker je rastlina alergena, se pri odstranjevanju priporoča uporaba rokavic, v času cvetenja pa tudi zaščitne maske.

Projekt Proč z invazivkami financira Občina Bled, izvaja pa Razvojna agencija Zgornje Gorenjske v sodelovanju z Društvom za varstvo okolja Bled, Zavodom za varstvo narave in Triglavskim narodnim parkom.

Več informacij o zatiranju pelinolistne ambrozije dobite na spletni strani Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, več o projektu pa na številki 04 581 34 02 ali nam pišete na nina.kobal@ragor.si, kamor lahko javite tudi novo rastišče invazivk na območju Bleda ali pa dobite informacije kam in na koga se je potrebno obrniti za pomoč pri soočenju z invazivkami.

Nadzor nad izvajanjem predpisa sicer izvajajo fitosanitarni inšpektorji Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ob neupoštevanju predpisov se z globo od 200 do 600 evrov kaznuje fizično osebo, z globo od 400 do 16.000 evrov podjetnika posameznika ter odgovorno osebo pravne osebe in posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost, med 800 in 30.000 evri pa morajo odšteti pravne osebe, če na svojem zemljišču ne odstranjujejo ambrozije.

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske

Oglejte si tudi