Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
0°C
JUTRI
14°C
-2°C
Oceni objavo

Na delavnicah kreativnega pisanja se je rodila knjiga

Medgeneracijski center Bled je organiziral delavnice kreativnega pisanja, ki jih je vodila Nina Kosmač.

 

Delavnice sva predstavili v eni izmed preteklih številk Blejskih novic. Kako ste bili zadovoljni z njimi? Kakšen je bil odziv sodelujočih?

 

Delavnice kreativnega pisanja so bile zame edinstven izziv, kajti mislim, da je prvič v Sloveniji, da komaj po šestih mesecih mesecih tečaja, vsak udeleženec uspe napisati zgodbo ali poezijo in iz ljubitelja knjig spremeni v avtorja. Navdušena sem nad  odzivom učencev in toliko bolj nad izdajo zbirke.

 

Kako je potekal proces učenja, pisanja, kako ste spodbujali sodelujoče, da so dobili ideje za svoje pisanje?

 

Vsak izmed udeležencev je kot avtor odgovoren za svoj izdelek. Udeleženci so mi z dobro voljo in zavzetostjo dovolil, da sem jim uspela podati nekaj modelov o tem, kako naj bi se pisalo, vedno s poudarkom, da se sicer lahko naučimo, kako se napiše zgodba, a da nas nihče ne more naučiti, kako napisati dobro in kvalitetno zgodbo. Tudi sama tega ne vem. Vem le to, da vsaka zgodba, ko je napisana, zaživi svoje življenje in s tem postane nova literarna resničnost. Čim bliže sta si realnost in literarna resničnost, tem boljša je zgodba. Kadar se realnost in literarna realnost združita, nastane veliko delo. Vsi si ga želimo napisati, a za to je potreben dotik čarobne paličice alkimista, ki zna iz kovine delati zlato. 

 

Kako je potekala priprava knjige, ste vsa njihova dela vključili?

 

Vključena in objavljena so prav vsa dela in fantazijsko – igrive ilustracije vseh obiskovalcev tečaja pisanja. Proces je zahvaljujoč Hani Premrl in Medgeneracijskemu centru Bled praktično zaključen. Ljudska univerza v Radovljici je v celoti financirala izid knjige, za kar sem jim neizmerno hvaležna. 

Predstavitev knjige RAZLITO ČRNILO bi morala potekati 12.11. v blejski knjižnici, vendar smo ga bili prisiljeni odpovedati. Upamo, da ga bomo lahko na ta isti dan speljali v prostorih Medgeneracijskega centra Bled. 

 

Trenutno sami tudi pišete, nastaja kaj novega?

 

Seveda pišem. Na prvo mesto, pred moje osebne projekte, sem postavila izid in predstavitev knjige mojih učencev „Razlito črnilo“. 

Kmalu bo izšla moja druga knjiga kratkih zgodb, za katere mi je ilustracije podaril svetovni zvezdnik, plesalec, Rafael Amargo.  Seveda ne mirujem. Zgodbe so končane in nov projekt je moj drugi roman, ki ga že snujem, a o njem še ne morem povedati kaj več.

 

Romana Purkart

 

Oglejte si tudi