Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-2°C
JUTRI
10°C
2°C
Oceni objavo

MEDGENERACIJSKO SOŽITJE IN SOUSTVARJANJE NAMESTO PREDSODKOV O STARANJU IN STAREJŠIH LJUDEH

Okroglo mizo s tem naslovom je 1. oktobra, na mednarodni dan starejših, pripravilo Društvo upokojencev Bled v knjižnici Blaža Kumerdeja Bled, vodila pa jo je Anica Svetina, podpredsednica DU Bled in predsednica Območnega združenja RK Radovljica. Dopoldne pa je v prostorih Društva upokojencev Bled potekal "dan odprtih vrat", namenjen vsem, ki so želeli spoznati delo društva.

Predstavniki in predstavnice občine, različnih organizacij in društev, ki se ukvarjajo s starejšimi, so poskušali najti odgovore na vprašanja, kakšni so pogoji za bivanje starejših v našem kraju, kdo vse skrbi zanje, kako so te organizacije povezane med seboj, kakšni so javnofinančni stroški občine, pa tudi, kaj lahko starejši s svojim znanjem, talenti, sposobnostmi in izkušnjami dajo okolju, v katerem živijo.  

Število prebivalcev, starejših od 65 let, se tudi v blejski občini vsako leto povečuje: leta 2010 jih je bilo 16 %, pet let kasneje 20, zdaj že blizu 22 %. In to je lahko velik problem današnje družbe, hkrati pa je tudi izziv in priložnost za ustvarjanje drugačnih odnosov med ljudmi. Kot je povedal vodilni britanski gerontolog Kirk Wood v nedavnem intervjuju za časopis Delo, je za prilagajanje na svet starejših, ki prihaja, prvi in najpomembnejši korak sprememba miselnosti: "Ko ljudje dosežejo starost za upokojitev, je skoraj tako, kot da jih je družba odpisala. Toda vsak, ki se upokoji, ne glede na to, kaj je delal in s čim služil denar, s sabo nosi izjemno popotnico znanja in izkušenj, ki jih je zbiral vse življenje."

In prav to je bila vodilna nit okrogle mize. Stopimo skupaj, povežimo se, je poudarila voditeljica Anica Svetina. Dragica Vesković, predsednica DU Bled, pa je skupaj z drugo podpredsednico društva Roziko Špilak predstavila številne izobraževalne, kulturne, športne, socialne in turistične dejavnosti društva, ki spodbujajo ustvarjalnost, širitev obzorja, solidarnost, povezovanje itn., saj vse to pozitivno vpliva na sam proces staranja in premagovanje tegob, ki jih ta prinaša. Telesno in mentalno aktivni so lahko starejši še dolgo zelo koristni člani/ce družbe. Po anketi, ki jo izvajajo prostovoljke programa Starejši za starejše, je razvidno, da se več kot polovica anketiranih ne počuti osamljene, na kar gotovo vplivajo tudi dejavnosti društva. Žalostno pa je dejstvo, da kar 63 % vprašanih vidi rešitev za svoja stara leta v domu starejših. Zala Novak, socialna delavka v Domu Janka Benedika Radovljica, je povedala, da je v njihovem domu 43 občanov in občank Bleda, da je problematična kapaciteta doma, da starejši pridejo v dom, da ne bi bili sami in da ne bi obremenjevali svojcev. Pristop do oskrbovancev je individualen, dejavnosti imajo veliko, najstarejši pa si želijo predvsem mir in počitek. Dom ponuja tudi (plačljivo) dnevno varstvo, v katero je zdaj vključenih sedem starostnikov. Mislim, da bi morali kot družba več storiti za to, da bi starejši lahko ostali v domačem okolju. To bi lahko dosegli s še bolj učinkovito pomočjo na domu (program Starejši za starejše, dnevno varstvo, ureditev prevoza – prostovoljni šoferji ...), z varovanimi stanovanji, stanovanjskimi skupnostmi itn.

Pri delu s starejšimi pa se je treba zavedati, da težko sprejmejo pomoč in da so nezaupljivi do (neznanih) ljudi. V Zasipu so izkušnje drugačne, je povedala Helena Janša, predsednica tamkajšnjega društva upokojencev, ni takšne odtujenosti kot na Bledu, saj gre za vaško skupnost, ki je tudi medgeneracijsko bolj povezana med seboj in posledično tudi prijaznejša do starejših. DU se vključuje v dejavnosti kulturnega in turističnega društva, sami kot društvo teh programov nimajo. Pogrešajo pa mlade upokojence, ki bi nadaljevali delo v društvu. Težave imajo tudi s prevozom na Bled in parkiranjem. 

Mira Stušek, predsednica gorenjskega območnega odbora Hospica, je predstavila dejavnost svojega društva, ki ne pomaga samo umirajočim, ampak tudi po več let spremlja bolne ljudi in njihove sorodnike na domu. V Lescah pa imajo tudi zelo dejavno hortikulturno društvo, ki skrbi za urejen kraj, saj, kot je poudarila, morajo tudi starejši biti koristni družbi, državi morajo tudi kaj dati.

Župan Janez Fajfar je prisotne seznanil z občinskimi prispevki za starejše in načrti za bližnjo prihodnost. Občina namenja dejavnostim starejših (domovi, društva, aktivnosti RK, natis koledarjev, medgeneracijski center – ta dobi 47.000 evrov) okrog 420.000 evrov. Samo za primerjavo – vrtec dobi okrog milijon evrov občinske dotacije. Najkasneje v dveh letih bo zgrajen medgeneracijski center s tremi etažami po 600 m2. V njem bodo dvorane, telovadnica, knjižnica, dnevni center s posteljami za počitek. Dom za starostnike še ni v načrtu, pokojninski sklad pa bo v nekaj letih zgradil oskrbovana stanovanja. Župan je navedel še nekaj ugodnosti za upokojene člane/ice blejske občine (zastonj vstop na grad, kar sicer velja za vse prebivalce Bleda s stalnim bivališčem, 10 % popust na letno karto za Grajsko kopališče). Kot je opozorila predsednica DU Bled, pa se s knjižnico še vedno niso uspeli dogovoriti glede znižanja članarine za upokojence, kar je izjema v slovenskem knjižničnem sistemu, saj imajo drugje po Sloveniji tudi do 50 % popusta, na Bledu pa plačujejo po 19 evrov upokojenci in pravne osebe!

Podžupan Anton Mežan je spregovoril o svojih izkušnjah s starejšimi ob obiskih 90-letnikov in starejših, ki so večinoma pozitivni, le nekateri slavljenci so žalostni, da so že toliko stari. Sicer pa si na občini želijo slišati čim več pobud in predlogov svojih krajanov in krajank.

Knjižničarka Irena Razingar iz blejske knjižnice pa je povedala, da je v knjižnico včlanjenih 10 % starejših prebivalcev Bleda, to je okrog 200 ljudi. Že več let pripravljajo bralno značko za odrasle, vsak mesec pa še posebne naloge Bistrimo um!, sicer pa tudi starejši pridejo k njim s pobudami za sodelovanje (razstave, predstavitve knjig ...). Dobro sodelujejo tudi z DU Bled.

Hana Premrl iz Medgeneracijskega centra je ob predstavitvi dejavnosti posebej omenila dobro obiskano jutranjo telovadbo Tisoč gibov, ki vsak dan razen nedelje poteka pred Ledeno dvorano, vodijo pa jo članice DU Bled; želi pa si še več povezovanja društva z vrtcem in šolo.

Okrogla miza se je končala z voditeljičino pobudo za sklic delovnega sestanka z vsemi društvi in organizacijami, ki se ukvarjajo (tudi) s starejšimi. Društvo upokojencev Bled bo novembra povabilo na sestanek vse prisotne pa tudi vse na okroglo mizo sicer vabljene, a odsotne organizacije (od socialne službe do patronaže, Karitasa, zdravstvenega doma itn.). Čas je za povezovanje in skupno delovanje v korist pomoči potrebnim.

                                                                                                          Dragica Vesković

 

Oglejte si tudi